La commemoració, impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes, pretén recuperar i divulgar  el seu llegat literari en el centenari del seu naixement

Una de les efemèrides desacades de la literatura catalana del 2020 és la commemoració del centenari del naixement de Joan Perucho amb reedicions de la seva obra a més d’exposicions i espectacles

Joan Perucho va ser poeta, novel·lista, gastrònom, col·leccionista i  crític d’art. Entre les obres més destacades cal assenyalar Les històries naturals a més de Llibre de cavalleries (1957), Les aventures del cavaller Kosmas (1981) Pamela (1983) La guerra de la Cotxinxina (1986) i El baró de Maldà i les bèsties de l’infern (1994).

L’acte institucional de l’Any Perucho tindrà lloc el 16 de març, a les 18 hores al Palau de la Generalitat però durat aquest any es comptarà també amb jornades acadèmiques, exposicions itinerants, rutes literàries, un documental i activitats diverses a les biblioteques i als centres educatius. Actes al Baix Penedès, la Terra Alta i el Maestrat, amb les quals Perucho estava vinculat. També n’hi haurà a Banyoles, Berga i Madrid.

Des de l’any Perucho es destacat sobre l’autor ‘una imaginació desbordant. Viatges a través del temps, vampirs, plantes màgiques, aigües encantades, monstres erudits, espies, anacoretes del desert…’’ a més del seu ‘ sentit de l’aventura, la curiositat per les coses, l’avidesa d’experiències i sensacions.’’

El seu comissari és el crític i escriptor Julià Guillamon, i en l’acte de presentació ha assegurat que llegir Perucho és “una porta oberta a moltes coses” perquè a l’escriptor “tot li feia il·lusió i tot li interessava”. Segons el comissari, els llocs on anava “es convertien en part de la seva vida”. El comissari assegura “Volem que l’Any Perucho tingui molt en compte el territori’ i  ha explicat la itinerància d’una exposició que “desplega” el llibre Les històries naturals, que tracta sobre el vampirisme, i que tindrà una itinerància per diverses ciutats, amb un títol diferent en cadascuna d’elles.

Joan Perucho va obtindre molts guardons al llarg de la seva carrera.  Premi Ciutat de Barcelona  amb “El Mèdium” (1953), Premi Joan Crexells de narrativa, Premi Ramon Llull de novel·la per “Les aventures del cavaller Kosmas”, Premi de la Crítica de narrativa catalana. Premi de la Crítica de poesia catalana per “Els jardins botànics”,  Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya i   Premi Nacional de les Lletres Espanyoles (2002).


Llibre de cavalleries va ser la primera novel·la de Joan Perucho. Publicada l’any 1957, el protagonista és el jove Tomàs Safont, de molt antic llinatge, és requerit per un tal Monsieur Dupont per emprendre una gran aventura en nom del molt alt Senyor Rei d’Aragó que el portarà de la Mediterrània a Egipte, Etiòpia, les terres del Preste Joan, el mar Roig, l’Aràbia, la gran Tartària, Haffa, Xipre i Bizanci. Tomàs Safont haurà de fer front a perills innombrables per acomplir les missions que té encomanades: aconseguir una relíquia de Santa Eufrigis, localitzar l’aigua de foc i vèncer el malvat traïdor Paleòleg Dimas.

Les històries naturals, la segona novel·la de Joan Perucho, publicada inicialment l’any 1960.
Es tracta d’una novel·la d’aventures i  de vampirs, on un naturalista escèptic, Antoni de Montpalau, que s’inicia en el misteri d’un cavaller de Jaume I convertit en vampir, Onofre de Dip, i que recorre el Maestrat i el Berguedà en cerca de noves víctimes. Les històries naturals és un clàssic de la literatura fantàstica catalana, i   també la més llegida i traduïda de l’autor.

Obra poètica
L’any 2013 l’editorial Meteora recuperava una part de ‘obra poètica de l’autor en la col·lecció Mitilene. Es tractava de la poesía iniciàtica de Perucho, els primers llibres que va escriure abans de convertir-se en un autor consagrat amb les obres  Les històries naturals i Llibre de cavalleries.

L’obra recuperava en un sól volum  els poemaris Sota la sang (1947), Aurora per vosaltres (1951), El mèdium (1954) i El país de les meravelles (1956), tots ells escrits en la clandestinitat durant la postguerra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here