Les xarxes socials i una campanya a Change.org demanen la retirada del llibre ’75 consells per sobreviure a l’escola’, de María Frisa que ha creat polèmia pels seus continguts.

75 consells per sobreviure a escola’75 consells per sobreviure a l’escola’ de Maria Frias va ser publicat l’any 2012 per l’editorial Alfaguara però no ha estat fins ara quan els seus continguts han provocat polémica a la xarxa.
Ara una campanya en la plataforma Change.org demana la retirada del llibre solicitant 25.000 signatures (de moment han arribat a les 23.500).

Els organitzadors de la campanya asseguren que el llibre ’75 consells per sobreviure en el col·legi’ ‘’està plagat de consells tòxics de tot tipus per a nenes de 6 a 12 anys, que destaquen pel seu masclisme, incitació a la desobediència, incitació al bullying, i altres aberracions que no haurien de ser ensenyades a una audiència tan manipulable i influenciable’.

L’editorial a través de twitter ha emès un comunicat in lamenta profundament el malestar generat a partir d’alguns fragments del llibre.

Alfaguara es mostra «clara i rotundament en contra de qualsevol manifestació que fomenti l’assetjament escolar o el maltractament en qualsevol de les seves expressions» però no retirà el llibre, perquè es tracta d’una obra ‘dins de la categoria d’obra de ficció’ i per tant ‘és un manual redactat en un to irònic per Sara, el seu protagonista, que dóna el seu particular i mordaç visió del món amb un marcat to d’humor i ironia’.

Alfaguara assenyala en el comunicat l’editorial que a partir d’ara, a la coberta, inclourà un missatge per destacar que es tracta d’una obra de ficcio’.

El polèmic llibre forma part d’una col·lecció de la mateixa autora amb els títols ’75 consells per sobreviure al teu aniversari i ’75 consells per sobreviure als campaments’.