Pa negre triomfa als Premis Gaudí de cinema

La cinta d’Agustí Villaronga,basada en l’obra d’Emili Teixidor aconsegueix 13 dels 15 Gaudí  a què optava.
L’actor Eduard Fernández millor protagonista masculí per “La mosquitera” i Jordi Dauder rep el premi Gaudí d’honor.

Els Premis Gaudí han celebrat la III edició, coincidint amb el bon moment del cinema català. Poques sorpreses pel que fa als guanyadors d’aquest any, on la gran protagonista ha estat Pa negre.
Millor cinta en català, millor direcció, millor actriu per Nora Navas, millor actriu secundaria per Marina Comas, millor música original, millor guió són alguns dels premis que ha rebut Pa negre.�
L’actor Jordi Dauder ha rebut el premi Gaudí d’Honor per tota una vida dedicada al cinema. Dauder emocionat va dedicar el premi a Lluís Llach i Miquel Martí i Pol.
La millor pel·lícula per a Televisió ha estat “Quatre estacions” i Bicicleta, cullera, poma“, de Carles Bosch, ha aconseguit el premi a la millor pel·lícula documental
En la categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana, la guardonada ha estat “Buried”, de Rodrigo Cortés i el premi a  la millor pel·lícula europea de l’any se l’ha endut “La cinta blanca” de Michael Haneke.

Pa negre de la novel·la al cinema.
Emili Teixidor va publicar Pa negre (Columna) l’any 2004 i es tracta d’una novel·la que barreja tocs autobiogràfics i de ficció, situada als primers anys de la postguerra a Catalunya.
Pa negre narra la vida de l’Andreu, un noi de la Plana de Vic, en els anys més crus de la postguerra.Un bon dia, troba al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats volen carregar-li les morts al seu pare, però ell, per ajudar-lo, intenta esbrinar qui els va matar. A partir d’aquest incident comença una història plena de secrets, enveges, fam, humiliació i repressió.
El seu pare, home amb ideals republicans, ha estat empresonat per roig, i la seva mare, que ara treballa en una fàbrica, el confia a uns parents que viuen a pagès. Emili Teixidor recrea l’ambient rural de la Catalunya de postguerra.
Des de la seva estrena Pa negre ha obtingut molt d’èxit de crítica i públic  que ha captivat a molts espectadors.
L’actriu Nora Navas, va guanyar la  Concha de Plata a Sant Sebastià. El repartiment es completa amb els actors Francesc Colomer, Roger Casamajor, Sergi López, Mercè Arànega,Eduard Fernández, Marina Gatell i Laia Marull.