opinio-marti-gironellHi ha llibres que només de veure’n el títol fan que en fugis cames ajudeu-me. D’altres com el que em va caure a les mans et genera, d’entrada, una contradicció que després, un cop llegit,s’esvaeix.

El camí dels savis, Filosofia per a la vida quotidiana  (Columna) de Walter Riso pot, a primera vista, provocar-te aquest sentiment però n’hi ha prou llegint-ne la introducció per veure que és un llibre necessari. Riso, doctor en psicología i expert en terapia cognitiva, endreça el coneixement clàssic i l’aplica al dia a dia. Amb un únic objectiu compartit per tothom tant de la nostra época com de temps passats: ser feliç. Un exercici que convindria que féssim més sovint.

walter-rissoWalter Riso afirma que hi ha dos camins que ens ajuden a obrir la porta de la bona vida i no són altres que la filosofía i la psicología. I ens anima a aplicar-nos cinc principis que des de temps reculats han fincionat i que si no han passat de moda és que són efectius. A saber. Per viure bé i ser feliç has de practicar el que prediques, cal que visquem segons el que som no segons com voldríem ser. Altra cosa és que treballem per canviar el que som.

No hem de renunciar a viure cada dia per aprendre a ser millor, per aconseguir-ho cal que ens ocupem primer de noslatres mateixos abans que voler-ho fer dels altres. No és una actitud egoísta. És realista. Un cop estiguis apunt seràs útil per a la resta. I a això ens hi ajudarà viure sense amos ni mestresses. Ser propietari de les nostres vides i , per tant, de les nostres decisions ens farà molt més propers a allò que busquem. És l’autosuficiència del savi. Però entesa en positiu.és probable que aquesta manera de fer ens condueix a viure amb tranquil.litat d’esperit, d’ànima. Perqué ens preocuparem molt més pel present que no pas pel futur. I si a aquests petits gestos hi afegim la serenitat del dubte de Sòcrates, l’exercici de la protesta de Diògenes, el gaudir de la vida segons Epícur i ens amarem de l’estoïcisme d’Epíctet no ens cal gaire res més per trobar les claus en el nostre dia a dia que ens ajudin a obrir aquestes portes a les quals feia referencia Walter Riso per poder viure bé i feliç sobretot amb nosaltres mateixos. Aquesta és per a mi l’autèntica Risoteràpia

Martí Gironell