Ara Llibres publica ‘Els primers trets de Francesc Boix’ una obra que recorre els inicis del fotògraf català durant la Guerra Civil.
Conegut com ‘fotògraf de Mauthausen’ per les fotografies realitzades al camp de concentració nazi, el testimoni fotogràfic de Francesc Boix va ser clau per condemnar durant el judici de Nuremberg a molts oficials nazis a més donar a conèixer al món les atrocitats realitzades per l’exèrcit alemany en els camps d’extermini.
Ara Llibres publica ‘Els primers trets de Francesc Boix’ una obra que recorre els inicis del fotògraf català durant la Guerra Civil
Amb disset anys Francesc Boix era un jove soldat republicà aficionat a la fotografía que es va allistar a la 146 Brigada Mixta que es va formar al Castell de Figueres i es va destinar al Front d’Aragó. Més tard Francesc Boix seria destinat a la 30 Divisió a la rereguarda.
Les fotografíes de Boix segons destaca Josep Cruanyes, Coordinador de la Comissió de la Dignitat ‘ ofereix una visió de la guerra des de dins de les unitats i una visió molt diferent de la de grans reporter gràfics que anaven al front dies determinats i en donaven una vista èpica, la que volia mostrar l’exèrcit’.
Les fotografíes mostren com es construïen les barraques on vivien els soldats a la muntanya, les trinxeres, el menjar, les estones de repòs, les practiques i les maniobres, l’arribada de la correspondencia, assegura Cruanyes.
Les fotografies estan acompanyades per textos de Francesc Balada, MariaBarbal, Ramon Barnadas, Josep Cruanyes, Montserrat Macià,Ricard Marco, Josep Maria Solé i Sabaté.
L’escriptora Maria Barbal capta amb les paraules el sentit de les imatges de Francesc Boix durant la Guerra Civil. En la segona part del llibre descriu les fotografiesa més d’acostar-nos a detalls biogràfics del fotògraf català ‘el seu pere era fotògraf aficionat i l’havia instruït en aquest art. Per tant, el Francesc, quan va a la guerra, ho fa amb una arma que la majoria no contempla com a tal, la càmera fotográfica. Amb ella dispara, però no pas per matar, sinó per captar el moment en l’espai’.
El fons fotogràfic de Francesc Boix va ser adquirit gràcies a la perícia activa dels membres de la Comissió per la Dignitat i les aportacions de 47 particulars, la revista Sàpiens i l’editorial Ara Llibres l’any 2013. El fons, constituït per 1.369 negatius en blanc i negre en diferents formats, 706 dels quals són de Francesc Boix i 663 del seu pare Bartomeu Boix, va ser lliurat a l’Arxiu Nacional de Catalunya el passat 14 de setembre de 2016 amb l’objectiu que pugui ser consultat per tothom.