La literatura i els Oscars; Les novel·les dels Oscars 2011.


Un any més el cinema ens ofereix adaptacions literàries. Aquest any entre les les pel·lícules nominades als Oscar’s trobem alguns exemples.


Valor de ley
Valor de ley dels germans Cohen parteix com una dels grans favorites dels Oscars d’aquest any. Es tracta d’un remake de la pel·lícula que John Wayne va protagonitzar l’any 1969.
Valor de ley està basada en la novel·la de Charles Portis que ara publica en edició de butxaca De bolsillo.
Excel·lent western el que ens ofereixen els germans Cohen. És la història d’una venjança.
Frank Ross viu feliçment amb la seva dona i la seva filla Mattie a Arkansas, dedicat al cultiu i a la venda de cotó, fins que és assassinat.
Davant la passivitat de les autoritats i la població local, Mattie, de 14 anys, decideix prendre’s la justícia per la seva mà i no pararà fins a fer pagar la seva culpa a l’assassí.
Valor de ley compta amb 10 nominacions

La red social
La història sobre el naixement i l’èxit de Facebook que narra David Fincher a La red social es basa en el llibre Escrita “The Accidental Billionaires” de Ben Mezrich.  El mercat editorial  també compta amb moltes publicacions sobre aquesta xarxa social.
Una recomanació interessant sobre els efectes i l’èxit de facebook és l’assaig publicat pel periodista nord-americà David Kirkpatrick, que analitza el fenòmen a “L’efecte facebook” (La butxaca) i de com en poc més de 5 anys Facebook ha passat de ser una xarxa social que posava en contacte els joves estudiants de Harvard a convertir-se en l’empresa més important en l’àmbit de les comunicacions i que més ha crescut i amb menys temps de la història.
Facebook ja compta amb més de 600 milions d’usuaris i ha revolucionat el món de la comunicació i el màrqueting.
David Kikpatrick analitza l’efecte Facebook i intenta esbrinar com Mark Zuckerberg l’any 2004, i amb tant sols 19 anys,va aconseguir crear, el que anys més tard seria la xarxa social més potent del món.
La red social compta amb 8 nominacions

127 horas
127 horas compta amb sis nominacions. La pel·lícula de Danny Boyle i Simon Beaufoy es basa en el llibre  “Between a rock and a hard place”, d’Aron Ralston
La pel·lícula es basa en el cas real de l’alpinista i aventurer Ralston que aconsegueix sobreviure després de colpejar-se contra les roques d’un canó d’Utah. Durant cinc dies, ferit d’un braç i atrapat a l’interior d’una esquerda aïllada, recorda els seus amics, l’amant, la família i les dues excursionistes que coneix abans de patir l’accident.
Ralston ha de lluitar contra els elements i contra els seus propis dimonis per descobrir, al final, que compta amb el valor i els mitjans necessaris per aconseguir sortir d’allà a qualsevol preu, descendint per una paret de 20 metres i ascendint 13 quilòmetres abans de ser rescatat definitivament.
Llibre no disponible en català ni castellà.

Winter’s bone
Després de l’èxit al Festival de Sundance, la pel·lícula Winter’s Bone està present en aquesta edició dels Oscars.
Basada en la novela de Daniel Woodrell, la protagonista és l’adolescent Ree Dolly que es fa càrrec de la seva humil família a les muntanyes d’Ozark, al sud dels Estats Units. La Ree ha de tenir cura del seu germà, de la seva germana i d’una mare discapacitada perquè el seu pare, conegut fabricant de metamfetamines, està entrant i sortint constantment de la presó. Quan descobreix que estan a punt de perdre la casa on viuen perquè el seu pare l’ha fet servir per aconseguir la llibertat provisional i ha desaparegut, la Ree es veurà empesa a buscar-lo a través de la xarxa de crim local.
Winter’s bone compta amb 4 nominacions.


Alicia en el pais de las maravillas
El clàssic de Lewis Carrol, Alicia en el pais de meravelles compta amb tres nominacions. La cinta de Tim Burton es centra narra el retorn de la jove Alícia al país de les meravelles, que va visitar quan era una nena. La protagonista no recorda res ni ningú i el seu objectiu no és altre que derrotar la malvada Reina Vermella i retornar la corona del país de les meravelles a la Reina Blanca. Burton recrea un univers propi i possiblement una nova versió de l’Alicia que Lewis Carroll va escriure el 1865 per Alicia Liddel.
Existeixen a les llibreries moltes versions del clàssic de Carroll.


Harry potter i les reliquies de la mort.
Un any més Harry Potter torna a la cerimònia dels Oscars. La primera part del darrer lliurament dels jove mag compta amb 2 nominacions millor direcció artística i millors efectes especials.
La segona part, i definitiva, es podrà veure el juliol d’aquest any.
A Harry potter i les reliquies de la mort, Potter i els seus amics, Hermione i Ron, deixen Hogwarts arran de l’arribada al poder de la Màgia de les Forces del Mal. La fugida dels tres amics de l’escola dels mags pretén trobar i destruir els objectes que contenen set parts de l’ànima del malvat Lord Voldemort


Cómo entrenar a tu dragón
Tot i que no sigui una adaptació molt acurada, la pel·lícula Cómo entrenar a tu dragón (How to Train Your Dragon) compta amb una nominació i està basada en la novel·la de l’escriptora anglesa Cressida Cowell.

2 COMENTARIS

  1. Si no m’erro, “La red social” està basada sobretot en el llibre “Multimillonarios por accidente: el nacimiento de Facebook” de Ben Mezrich.

Comments are closed.