Es publica el diccionari de pseudònims catalans.

Albert Manent i Josep Poca  han recopilat al voltant de  7.500 pseudònims catalans utilitzats per personalitats del món de l’art i la cultura.

‘Pseudònims usats a Catalunya’ (Pagès editors),  recopila pseudònims utilitzats per unes 4.500  persones.
Fa uns  seixanta anys que es va publicar el darrer recull general de pseudònims  catalans : Els pseudònims usats a Catalunya, on l’escriptor i bibliòfil Josep rodergas n’aplegà 3.800.
Ara els escriptors Albert Manent i Josep Poca en recopilen el doble després de molts anys de feina.

Cal destacar que la majoria de les 4.500 persones que han utilitzat  pseudònims en tenen un de sol o pocs més, però existeixen escriptors com Josep Carner que en va utilitzar uns 52 i Manuel Vázquez Montalban una trentena que també s’han recopilat al llibre.

Per què s’han utilitzat tant els pseudònims? Segons descriu Albert Manent al pròleg del llibre ‘pel que fa a escriptors, intel·lectuals, polítics o periodistes sovint per no voler signar un article o nota de poc pes, quasi una gasetilla, o per caprici. D’altres per amagar-se faceciosament o per raons polítiques en època de dictadures. També per «no ésser massa abassegador», com em va dir Josep Carner’’

Escriptors, periodistes,  dibuixants de còmic , pintors poc coneguts i també noms artístics de cantants, mags, humoristes, actors, directors i productors de cinema, teatre o televisió han utilitzat algun pseudònim alguna vegada.
Ara ‘Pseudònims usats a Catalunya’ (Pagès editors),  intenta descobrir qui s’amaga darrere de cada pseudòmin.