Entrevista: Timur Vermes ens presenta el seu particular Hitler

Molts dels lectors que llegeixin  el Mein Kampf s’adonaran que bona part del llibre ja l’han llegit a la meva novel·la assegura l’escriptor alemany.

01 timur vermes

L’escriptor Timur Vermes reflexiona en clau de comèdia sobre un possible retorn del dictador en ple segle XXI a la novel·la ‘Ha tornat/Ha vuelto’ (Columna/Seix Barral)
Timur Vermes reflexiona sobre un possible retorn de Hitler assegurant que  en el món actual, les seves idees  hi tindrien cabuda i gràcies a la televisió i a internet encara seria molt més fàcil arribar a la societat europea.
Ara, un Hitler de 56  anys reapareix en un descampat del Berlin del 2011.  Desorientat, veu una ciutat diferent  sense rastre  dels bombardejos i de les banderes i símbols nazis. Molts ciutadans el veuen com un boig i com un  imitador  del Führer. Fins i tot en un moment de la novel·la és apallisat per un grups de neonazis pensant que és un imitador d’origen jueu.

La seva semblança física i  dialèctica, el converteixen més endavant en una estrella de la televisió alemanya, on deixar anar tot els seus pensaments  i missatges atacant als immigrants i als dirigents polítics actuals. El que comença com una broma o una imitació es va convertint en un fenomen  que cada vegada va a més aconseguit un èxit molt gran gràcies als vídeos publicats a Youtube.


L’illa dels llibres ha entrevistat a l’escriptor Timur Vermes

ha-tornat-9Com definiria la novel·la?
A Alemanya existeix un nom concret per definir aquest tipus de novel·les. És com una mena de shock cultural al intentar col·locar un personatge molt innocent a l’estil Forest Gum i anar observant el seu punt de vista.
En el cas de la meva novel·la, és un personatge que ha estat infravalorat, perquè sempre s’ha pensat que tot allò que Hitler pensa està malament.
Però de cop i volta anem veient que no fa tanta gràcia i per tant hem de reconsiderar la nostra postura  sobre les coses que ell veu i de com les re interpretem

Demostra un gran coneixement sobre la biografia del personatge històric….
A l’inici vaig pensar que seria el més complicat. Després de llegir diverses biografies, el que jo volia era esbrinar quin era el punt de vista d’Hitler.
Llavors em vaig adonar que per molt boges que fossin les seves idees ell sempre seguia una lògica. I en aquesta lògica em vaig basar per escriure la novel·la.

Ha tornat és una novel·la en clau d’humor però amb certes dosis de crítica…
Al començament em vaig plantejar fer un llibre divertit amb dosis d’humor negre, però després vaig veure totes les possibilitats que em donava la història.
Volia oferir una perspectiva molt personal d’Hitler que ningú pot contradir. Només el lector ha de decidir si el que llegeix són bogeries o no.
Partim d’un personatge molt infravalorat i que acaba amb un gran poder que li permetrà fer el que vulgui
El lector es plantejarà fins a quin punt hi pot estar d’acord amb el personatge d’Hitler.


En la seva novel·la ningú posa resistència a les idees d’Hitler….
El que intento plantejar amb la novel·la és esbrinar perquè no hi va haver una resistència cap a Hitler.  A la novel·la no té resistència perquè el veuen com un actor.  Aquesta manca de resistència és un dels punts claus de la novel·la..


Deixa clar a la novel·la que si Hitler tornés avui en dia les seves idees seguirien arrossegant a la gent…..
És molt possible. Ara pensem que estem segurs i molt preparats perquè ja sabem el que va passar amb el nazisme.
En aquest punt estem capacitats per resistir-ho, però un altre tipus Hitler que no es presenti com a tal, potser ja no hi estem tan preparats.
Som molt poc conscients del que tenim al davant i la política s’ha convertit en una rutina.
Falta una conscienciació del que tenim al davant dels nassos.
05timur vermes

Malgrat l’èxit de la novel·la, Ha tornat ha estat rebuda al seu país amb diversitats d’opinions…
Alguns lectors i crítics han comentat que una novel·la com la meva no fa mal. El fet que Hitler es desperti en ple segle XXI sense res i acabi tenint un poder immens, hauria de fer  reflexionar als lectors.
Els que han dit que una novel·la així no   fa mal, no hi estic d’acord com tampoc dels comentaris que Ha tornat sigui una apologia del nazisme.


En aquests moments es troba en el procès d’escriure el guió de la pel·lícula….
Si, ho estic fent però encara no sé quan es rodarà la pel·lícula.
La novel·la en anglès sortirà el 2014 i el guió encara no està acabat. Després segurament s’hauran de fer retocs, buscar inversors i la fase de producció. Però no hi ha cap data de rodatge ni estrena

Alemanya deixarà de prohibir el Mein Kampf.  Què creu que passarà?
Segurament passarà a ser un dels llibres més venuts. La gent té curiosament  i segurament alguna editorial decidirà publicar-lo.
Molts lectors que llegeixin  el Mein Kampf  s’adonaran que bona part del llibre ja l’han llegit a la meva novel·la.

03 timur vermes

 

 

Audio de l’entrevista.timur-vermes