ramon arroyo

Amb l’objectiu de donar més visibilitat a la malaltia, Ramón Arroyo ha decidit escriure ‘Rendirse no es una opción’ (Amat  editorial) per oferir-nos un llibre sobre superació personal.
Malgrat patir esclerosi múltiple ha estat capaç de córrer maratons i fins i tot una ironman. L’actor Dani Rovira, portarà a la tardor,  la vida de Ramon Arroyo al cinema en la pel·lícula ‘100 metros‘.
L’esclerosi múltiple és una malatia autoinmune, crónica degenerativa i incurable que afecta 1 de cada 1.000 de la població jove adulta. Aquest fet suposa que l’esclerosi múltiple és la segona causa d’incapacitat a Espanya després dels accidents de trànsit.

Entrevista Jordi Milian

rendirse no esPer què va decidir escriure el llibre?
Realment la decisió em va arribar de fora i em van oferir la possibilitat. Vaig pensar que era una gran oportunitat per donar visibilitat a la nostra història per si era d’utilitat per altres persones.

En cap moment va voler ocultar la seva malaltia. És la millor opció per lluitar i superar-la?
En efecte, crec que no ocultar-la és una part del procés d’acceptació, encara que respecto i sovint entenc que altres afectats no “surtin de l’armari”…l’administració no posa les coses fàcils per fer-ho

Defineix l’esclerosi múltiple com la malaltia de la incertesa múltiple.
Sí, crec que la paraula “esclerosi” no engloba tot el que suposa viure amb la incertesa de saber com estaràs demà o dintre de deu anys….si serà eficaç el tractament… Si podràs treballar…moltes incerteses perquè no estiguin en el nom de la malaltia.

Rendir-se no és una opció però s’agafava quan les forces flaquejaven? Del meu equip….la meva dona, fills, pares, germans, cunyats, amics…seria una llista interminable.

Els metges el van aconsellar no fer esport i que difícilment seria capaç de recórrer 200 metres. Però es van equivocar.
Realment el que es va equivocar vaig ser jo en fer-li cas al metge sense comprovar-ho abans. Aquell metge simplement no en sabia res de la malaltia.

Fins al moment ha participat en maratons i fins i tot ha fet una Iroman. Tenint en compte que l’esport al principi estava contraindicat, va decidir seguir corrent. L’esport ha estat el teu major aliat?
Un d’ells, al costat de la motivació, l’esforç, la cura de la salut…i de nou el meu equipàs

Demostra que en aquesta vida res és impossible. Abans de la malaltia també volia superar reptes aparentment impossibles?
Diguem que sempre he estat un inconformista.

Com ho va aconseguir?
Amb molta tenacitat…mai he estat el “millor” en res….sempre he hagut de tirar més de tossuderia que de talent.

L’has sorprès tot el que ha aconseguit fins ara?
Si, fins i tot m’aclapara

Arroyo-Ramón-solapaAbans de saber realment que patia esclerosi múltiple va tenir diagnòstics erronis i fins i tot es considerava que havia patit un ictus. Quins senyals ens indiquen que podem patir l’esclerosi múltiple?
Són tantíssimes senyals que poden indicar una EM que no m’atreveixo a nomenar-la per no crear una histèria col·lectiva. Millor deixar-ho en múltiples seqüeles de caràcter neurològic.

Que va pensar quan li van fer el diagnòstic definitiu?
Que no era cert i que s’havien equivocat. Vaig pensar que segurament això li passava a un altre i que jo no acabaria en una cadira de rodes

Estem preparats per rebre aquest tipus de notícies?
No, estem tan sobreprotegits en les societats avançades que ens creiem invulnerables i un diagnòstic així és un bany d’humilitat pel qual no ens han educat.

Com ha aconseguit conviure amb la malaltia i lluitar contra els temuts brots? Acceptant-la. Ni donant-li l’esquena ni barallant-me contra ella….i per descomptat amb molta teràpia!!!

L’esclerosi múltiple és la segona causa d’incapacitat a Espanya després dels accidents de trànsit. Què sabia de la malaltia?
Absolutament gens, pensava que era el d’ELA que pateix Stephen Hawkins.

Hi ha actualment suficient coneixement sobre la malaltia? En l’àmbit sanitari estem molt avançats si ens comparem amb fa 10 anys.
En l’àmbit social crec que la població en general sabem més dels forats negres.

No hi ha tractament que guareixi la malaltia però si per controlar-la.
Sí, per sort existeixen avui dia opcions terapèutiques que no guareixen la malaltia però si que són capaces de controlar i reduir la degeneració que provoca. En un futur no gaire llunyà s’aconseguirà cronificar l’esclerosis múltiple com corre succeïx amb el VIH. El tractament que la guareixi, excepte miracle científic, no es preveu ni a curt ni mitjà termini.

L’esclerosi múltiple és hereditària?
Oficialment no, però si hi ha certs patrons que demostren que hi ha una “tendència” al fet que membres d’una mateixa família siguin autoimmunes. A títol personal estic convençut que si, però és més una qüestió de “fe”, que científica perquè no tinc la formació necessària per assegurar-ho.

En el llibre comenta que en un primer moment es produeix un estat de negació. Si, amb 32 anys acceptar un diagnòstic d’una malaltia, crònica, degenerativa i incurable no és acceptable si tens un mínim de cap. Llavors la ment directament es bloqueja i no ho vol acceptar.

Com era la seva vida abans de la malaltia?
Em creia que vivia una vida feliç i d’èxit

I ara?
Ara sí que és una vida feliç i d’èxit.

L’any el 2008 tornava a treballar i comenta que es produeix un canvi no sol físic sinó també mental.
Si, em va servir per prioritzar i adonar-me del que és veritablement important…deixar d’estressar-me per tot a gaudir de tot.

Com va rebre la notícia de la pel·lícula?
Amb molta sorpresa i no és falsa modèstia però ja és alguna cosa que ens supera.

Què espera de l’adaptació?
Estic convençut que serà un èxit però el que és més important és que donarà visibilitat a l’Esclerosis Múltiple i servirà d’ajuda a molts malalts crònics.

Malgrat que la malaltia comenta que és un afortunat.
Si, gràcies l’Esclerosis Múltiple valoro cada segon. Crec que sóc més humà i millor persona.

pag 105 - paratriatlon (1)