El llibreter Joan Fàbregues i la periodista Rosa M. Piñol premiats amb el IV Memorial Pere Rodeja

El guardó té com a objectiu reconèixer la tasca de difusió cultural de les llibreries i la d’un editor, periodista, escriptor o mitjà de comunicació pel seu suport al sector llibreter.

premi pere rodeja 2015El jurat del Premi, format per Quim Curbet,   editor, Marta Morera, bibliotecària, Guillem Terribas, llibreter, Màrius   Serra, escriptor i periodista, Lluís Morral, llibreter i Marià Marin,  secretari tècnic del Gremi de Llibreters que actua com secretari sense vot, han acordat concedir els Premis IV Memorial Pere Rodeja al llibreter Joan Fàbregues, i a la periodista cultural Rosa M. Piñol.

El jurat del Premi ha  valorat, de Joan Fàbregues, “la seva capacitat de continuïtat,   reinvenció comercial, la seva ininterrompuda llarga trajectòria i la   capacitat de transmetre l’ofici a diverses generacions. Així també com per   ser un referent cultural a la seva ciutat i a Catalunya, amb un nodrit   programa d’activitats per promocionar la divulgació del llibre i la   lectura.”

 Joan Fàbregues, llibreter   de la Llibreria La Llar del Llibre s’ha   mostrat molt satisfet i agraït pel guardó i ha comentat: “El món està   canviant molt ràpidament, les noves tecnologies i aquesta profunda crisi que   patim des de fa anys ens ha obligat i ens obligarà, encara més, a cercar   noves maneres de cridar l’atenció del públic lector. Per això hem d’aprofitar   la posició de lideratge que tenim les llibreries en la nostra zona   d’influència per refermar el missatge que som les llibreries de referència”.

També ha estat guardonada amb el IV Memorial Pere Rodeja , la periodista Rosa M. Piñol. El jurat del premi  ha destacat “la seva llarga i   consolidada trajectòria dedicada al món del periodisme cultural, així com el   seu clar interès per la tasca dels llibreters i de les llibreries.”

En rebre el Premi, Rosa M. Piñol ha declarat “Les llibreries viuen uns temps difícils, enfrontades a la crisi i a la competència de les noves tecnologies. És trist que desapareguin establiments tradicionals, com ha passat recentment amb les llibreries Roquer i HappyBooks-La Formiga d’Or, de Barcelona, o la Masdevall, de Girona. Però em resisteixo a creure que aquests comerços puguin arribar a extingir-se. Han de continuar buscant fórmules per reinventar-se i adaptar-se a la nova situació, perquè el seu paper en la difusió dels llibres i l’orientació dels lectors continua essent molt important.”

 

Palmarès Memorial Pere Rodeja

2012, Llibreria L’altell, Irene Tortós-Sala (Banyoles) i Josep M. Fonalleras, escriptor
2013, Llibreria La 2, Rafel Rovira (Viladrich) i Jordi Nopca, periodista i escriptor
2014, Llibreria L’espolsada, Fe Fernández (Les Franqueses del Vallès) i Bernat Puigtobella, . editor del digital de cultura Núvol
2015, La Llar del Llibre, Joan Fàbregues (Sabadell) i Rosa M. Piñol, periodista

Instituït pel Gremi de Llibreters al 2012, a instàncies del Gremi de Llibreters de la demarcació de Girona, el Memorial Pere Rodeja és un premi que té l’objectiu d’estimular als llibreters en el seu paper d’agents culturals i de posar en valor l’ofici de llibreter alhora que vol distingir la tasca d’escriptors, periodistes i mitjans de comunicació que donen suport al sector de les llibreries.