El centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i Maria Aurèlia Capmany, els 75 anys de la publicació d’El petit príncep’, els 150 anys de la novel·la ‘Donetes’ de Louise May Alcott o el 200 anys de la publicació de Frankenstein de Mary Shelley entre les efemèrides literàries més destacades del 2018.

Entre les celebracions i efemèrides del 2018 destaca el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo. L’Any Pedrolo servirà per divulgar la vida i obra de l’autor més enllà de ‘Mecanoscrit del segon origen’.

Anna Maria Villalonga, comissària de L’Any Pedrolo destacava en una entrevista a L’Illa dels Llibres que ‘cal seguir reivindicant la seva obra perquè és una assignatura pendent imperdonable. Tothom sap qui és Pedrolo, tothom sap reconèixer-lo en una fotografia, però molt poca gent coneix el seu llegat a fons.”
Des dels seus inicis, el 1953, fins a la seva mort, el 1990, Pedrolo va publicar gairebé cent obres amb temàtiques diferents com poesia, narrativa, teatre, periodisme i assaig, Manuel de Pedrolo va treballar com a traductors d’autors francesos, nord-americans i va publicar novel·les a més de dirigir la col·lecció de novel·la negra La cua de palla.
Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 1979 Premi Joanot Martorell, amb Estrictament personal, Premi Sant Jordi per Balanç fins a la matinada, Prudenci Bertrana, per Estat d’excepció.

L’any 2018 també es commemora el naixement de l’escriptora, dramaturga, assagista i activitats cultural Maria Aurèlia Capmany. Autora de les novel·les Un lloc entre els morts o El cel no és transparent va rebre els premis Sant Jordi i Joanot Martorell.

El nou any també sonarà el nom de la poeta i traductora Montserrat Abelló, en el centenari del seu naixement, que va ser l’encarregada de les traduccions al català de les poetes nord-americana Sylvia Plath i Ann Sexton a més de traduir a l’anglès destacades obres d’autors catalans com de Salvador Espriu, Mercè Rodoreda i Maria Mercè Marçal.

L’any 1918, ara fa cent anys naixia el sacerdot, filòsof i teòleg Raimon Panikkar que va dedicar bona part de la seva obra a oferir un diàleg entre cultures i religions que va plasmar en els més de 80 llibres publicats.

Cal assenyalar que aquest any es commemora el vintè aniversari de la mort de l’escriptor Jaume Fuster i la poeta 20 anys Maria Mercè Marçal.

No em d’oblidar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana.
Molt més lluny ens queda l’efemèride 550 anys de la mort de Joanot Martorell, l’autor de Tirant lo Blanch.

En l’àmbit internacional el 2018 farà 50 anys de la mort de l’escriptor John Steinbeck, autor de Las uvas de la ira, La perla o Al este del edén. També es compliran els 50 anys de la mort d’Enid Blyton la popular autora de la sèrie juvenil del Cinc. Enid Blyton va publicar més de 700 novel·les entre 1915 i 1968 i la xifra de vendes supera els 500 milions de llibres a tot el món. Torres de Mallory, Aventuras i Els cinc formen part de les sèries més llegides de l’autora britànica. Ara la seva obra torna a l’actualitat amb noves il·lustracions i traduccions.

Destaca també el 75è aniversari del naixement de l’escriptor Antonio Tabucchi, l’autor de la novel·la ‘Afirma Pereira’. Considerat com un dels més grans escriptors italians contemporanis va morir l’any 2012 i va començar la seva carrera literària l’any 1975 amb la publicació de’ Piazza d’Itàlia’.
Després continuaria una carrera literària on combinava la publicació de novel·les, assaigs i relats curts. Destaquen
“Nocturn a l’Índia, “Petits equívocs sense importància” Es va fent més i més tard, Damasceno Monteiro o “El temps envelleix de pressa”.
La seva novel·la més coneguda és Afirma Pereira publicada l’any 1996 i ambientada en la dictadura de Salazar a Portugal. La novel·la va ser portada al cinema de la mà del director Roberto Faenza i amb l’actor Marcello Mastroianni com a protagonista.

75 ANYS DE LA PUBLICACIÓ DE L’OBRA ‘EL PETIT PRÍNCEP’

Entre les publicacions més destacades del 2018, destaquen els 75 anys de la publicació de l’obra ‘El petit príncep’ d’Antoine de Saint-Exupéry.
‘El petit Príncep’ es va publicar per primera vegada l’abril de 1943 i s’ha traduït a més de 250 llengües. Es tracta d’una obra universal que s’ha convertit en el quart llibre amb més versions del món.
Molts més anys, uns 150, farà de la publicació de ‘Donetes’ Louise May Alcott.  I l’any 2018 es compleixen 200 anys de la publicació de Frankenstein Mary Shelley una novel·la que encara avui en dia es continua llegint i que ha inspirat conegudíssimes adaptacions al cinema i al teatre.