Dotat amb 125.000 euros el premi el lliura cada any el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

Eduardo Mendoza 01 ILLADELSLLIBRES.COMEl Cervantes és un premi literari considerat com el Nobel de les lletres castellanes. En les dues darreres edicions han estat guradonats Fernando del Paso i Juan Goytisolo.

La darrera novel·la d’Eduardo Mendoza ‘El secreto de la modelo extraviada’ (Seix Barral) es va publicar l’any 2015 i recuperava el personatge del detectiu boig que ja va protagonitzar novel·les com ‘El misterio de la cripta embrujada’.

Fa un any en la presentació de la darrera novel·la, Mendoza assegurava que malgrat haver protagonitzat cinc novel·les, el seu detectiu encara no té nom i sobre aquesta qüestió comentava que ‘va néixer amb la voluntat de no tenir nom i em diverteix com ho aconsegueix tot, viatjar, menjar, sense disposar de diners’’
Sobre el futur del detectiu assegura no tenir res planejat i la possibilitat d’escriure unes memòries ho descarta ‘crec que no tindrien gens d’interès i penso que ja estan escrites en fragments de les meves novel·les’’ destaca que a les seves novel·les no hi ha filtres i que són ”com un fons d’armari’’.

L’escriptor també confessava que es diverteix pensant en les ‘tonteries’ que escriu i que traslladar-ho a les seves novel·les és molt complicat i laboriós perquè ‘’l’humor escrit ha de funcionar com una màquina molt perfecta i requereix un exercici de precisió molt gran’.

Un dels trets característics de les novel·les de Mendoza és la utilització del llenguatge col·loquial que adapta segons l’època on situa les novel·les, un exercici que reconeix que li agrada molt.

Eduardo Mendoza ha publicat entre d’altres novel·les: ’La verdad sobre el caso Savolta’ (1975), ‘El misterio de la cripta embrujada’ (1979), ‘El laberinto de las aceitunas’ (1982),  ‘La ciudad de los prodigios’ (1986),’La isla inaudita’ (1989), ‘Sin noticias de Gurb’ (1991),  ‘El año del diluvio’ (1992),  ’Una comedia ligera’ (1996), ‘La aventura del tocador de señoras’ (2001), ‘El último trayecto de Horacio Dos’ (2002),’Mauricio o las elecciones primarias’ (2006), El asombroso viaje de Pomponio Flato (2008), Riña de gatos. Madrid 1936. (2010), ‘El enredo de la bolsa y la vida’ (2012)