La ciutat de Barcelona i Montserrat són alguns dels escenaris de la nova novel·la de Dan Bown.

Text i fotografies Jordi Milian

L’autor d’El codi da Vinci ha presentat ‘Origen’ a la Casa Milà (la Pedrera) davant d’un nombrós grup de periodistes on ha destacat una presència notable de mitjans internacionals.
No és casualitat que Dan Brown hagi escollit Barcelona per la presentació, com tampoc ho és que apareguin escenaris com La Pedrera, el monestir de Montserrat, la Sagrada Família, el Museu Guggenheim Bilbao, el Palau Reial de Madrid o la catedral de Sevilla.
L’autor nord-americà coneix molt bé aquests escenaris i assegura que el fet d’haver ‘parlat amb especialistes i viure a la ciutat en la qual es desenvolupa la novel·la és essencial per a mi. Vaig passar molts dies a la Casa Milà (la Pedrera) i al Barcelona Supercomputing Center per poder escriure Origen.”

‘Amb cinc anys vaig escriure el meu primer llibre’

Avui en dia Dan Brown ha venut més de 200 milions de llibres arreu del món però no oblida el seu primer llibre ‘quan tenia només cinc anys vaig pensar a fer un llibre i la meva mare em va ajudar a transcriure perquè jo no sabia escriure’.
Orgullós afirma que ‘Jo en vaig fer els dibuixos i la meva mare em va imprimir un exemplar’. Assegura també ‘Sempre m’han agradat les històries i el fet de no tenir un televisor a casa quan era petit segur que em va ajudar molt a poder guanyar-me la vida amb allò que m’apassiona’.

Després de l’èxit d’El codi da Vinci el procés d’escriptura no ha canviat tot i que no era conscient de l’impacte de la novel·la. ‘Escric el llibre que voldria llegir’ i per fer-ho ‘necessito tres o quatre anys per escriure una novel·la’. Dan Brown assegura passar-s’ho bé escrivint i no pensa en el que succeirà després. ”Els llibres han de ser entretinguts i no em plantejo mai que el proper ha de ser el millor que l’anterior’

‘Són dies difícils pels lectors’

Dan Brown assegura que ‘Són dies difícils pels lectors’ sobretot perquè ‘ avui en dia hi ha molt material que ens poden distreure de la lectura com les sèries de televisió, internet’ i per aquesta raó cada vegada que algú li comenta que para de fer alguna cosa per llegir ‘em sembla fabulós sigui el llibre que sigui’

Com a novel·lista, assenyala ‘estic constantment mirant al món: veient cap a on ens estem dirigint.’

Per escriure Origen es va documentar sobre qüestions com intel·ligència artificial, super ordinadors, Darwin o art modern. Per Brown és molt important estudiar prèviament els temes que tracten les seves novel·les i aquests procés sol trigar un any i mig. Després ja comença a fer el guió i a escriure la novel·la.

A vegades tot i tenir molt clar l’argument o les escenes a vegades cal reescriure ‘Això em va passar a la Sagrada Família quan vaig descobrir una escala de caragol, fosca alta i perillosa. I vaig pensar que algú havia de morir en aquell lloc”. Gaudí està molt present a la novel·la gràcies als edificis de la Sagrada Família i La Pedrera. Escollir aquests escenaris per Dan Brown es diuen sobretot ‘escric sobre Barcelona i de les coses que em fascinen i la idea principal és mostrar allò que més estimo d’aquests llocs’.


L’origen de la novel·la

La novel·la ‘Origen’ arrenca amb la visita de Robert Langdon, professor de simbologia i iconografia religiosa de la Univeristat de Harvard, al museu Guggenheim de Bilbao. A la ciutat basca està previst l’anunci transcendental que canviarà per sempre com entenem la ciència.
L’amfitrió de la vetllada és l’Edmond Kirsch, un jove multimilionari convertit en figura de renom mundial arran dels seus visionaris invents tecnològics i prediccions arriscades. En Kirsch, un dels alumnes més brillants que va tenir en Langdon, es disposa a revelar un descobriment extraordinari que donarà resposta a les dues preguntes que han obsessionat la humanitat des del principi dels temps; D’on venim? A on anem?.
‘Volia un personatge a l’estil Jeff Bezos o Steve Jobs que tenen la capacitat de pensar a un nivell superior de la resta, que veu molt clar el futur i que es pot permetre provocar un canvi important’.

“Sempre busco l’equilibri entre ciència i religió en els meus llibres. Les dues parts de l’equació són necessàries’

Sobre la ciència i la religió, dos dels temes presents a l’obra de Dan Brown, l’autor nord-americà assegura que “Sempre busco l’equilibri entre ciència i religió en els meus llibres. Les dues parts de l’equació són necessàries’ i afegeix que ‘Intento facilitar el diàleg entre els dos àmbits perquè puguin conversar i debatre.
Adverteix que el que escriu a les seves novel·les no és el que ell opina sobre els temes que tracta i que a vegades aquest fet es confon, tot i que assegura que a la novel·la ‘Origen’ hi ha un capellà de la Sagrada Família ‘que s’acosta molt als meus pensaments sobre la religió’
La religió afirma Brown ‘És una estructura de suport per aquell que ho necessiten i també és un marc moral però cal que evolucioni per no extingir-se’

És molt difícil que els joves s’interessin per la religió perquè ara ‘ els miracles ara tenen molt a veure amb el nou sistema operatiu de l’Iphone X’ i no els miracles de la resurrecció o la història d’Adan i Eva’

‘Tinc  fe en la capacitat i necessitat de preguntar-nos i qüestionar-nos’

Per escriure ‘Origen’, Dan Brown ha parlat amb molts futuròlegs, científics, experts en computació i en intel·ligència artificial. “He pogut comprovar que no es posen d’acord de com la tecnologia ens pot ajudar de cara el futur, però hi ha qui creu que la tecnologia del futur serà tan gran i perillosa que podria acabar destruint-nos’.
I aquesta tecnologia podria ser un perill per l’espècie humana? Dan Brown ho té clar ‘És ingenu pensar que els avenços en intel·ligència artificial no tindrà mai una aplicació maligna i és una eina potent i cal aprendre a utilitzar-la”. Malgrat això és mostra optimista “perquè tot i que tenim el poder de destruir-nos i encara no ho hem fet i penso que al món hi ha molt més amor que odi, més capacitat creativa que destructiva’ per acabar afirmant ‘L’esperit humà i l’espècie humana és més probable que estimi a què  odii”.

Dan Brown vol deixar clar que ‘Tinc  fe en la capacitat i necessitat de preguntar-nos i qüestionar-nos’. Aquest objectiu defineix l’obra de Dan Brown que continua buscant respostes.

‘cal escoltar a la gent i compartir les idees encara que siguin diferents de les nostres’

La visita de Dan Brown  a Barcelona coincidint amb els fets de l’1 d’octubre i la situació social i política que pateix Catalunya al voltant de la independència no ha pasat desapercebuda davant d’una atapeïda roda de premsa  a La Pedrera que ha comptat també amb la presència de premsa internacional.

L’autor d’El codi Da Vinci assegura que ‘estima Espanya i a Catalunya’ i davant del ‘moment dolorós’ actual té esperances i és optimista i ‘crec que tot es podrà solucionar’.

Per Dan Brown el fet d’escriure es deu sobretot per ‘crear un diàleg que en moments turbulents com els que patim actualment és més necessari que mai’. Apel·la al diàleg i assegura que ‘cal escoltar a la gent i compartir les idees encara que siguin diferents de les nostres’.

Assenyala que seguirà venint a Espanya i a Catalunya malgrat la situació actual perquè ‘cal protegir la normalitat en temps difícils i ara no es tracta de fer boicots’.

Afegeix que en aquests moments ‘Cal treballar el doble i més dur perquè el diàleg continuï i no ens estanquem i avancem i respectem les idees’.

Finalment Dan Brown assegura ‘tinc molta esperança i tinc la sensació que tot se solucionarà i és el que passarà a Espanya’.