L’Institut de Cultura de Barcelona, dins el marc del programa Barcelona Ciutat de la Literatura Unesco concedeix per segon any les Beques Montserrat Roig.

L’objectiu de  les Beques Montserrat Roig és recolzar projectes literaris que tinguin relació amb la ciutat de Barcelona, impulsar textos que projectin la imatge literària de la ciutat al món i homenatjar l’escriptora i periodista de Barcelona.

Els autors becats aquest 2018 han estat Anna Ballbona, Miquel Carandell, Gemma Casamajó i Solé, Álex Chico, Miquel Duran, Mikel Fernandino, Oliver García Mancebo, Jordi Julià, Roser Messa, Albert Mestres, Lilian Neuman, Joan Pons, Toni Quero, Carles Rebassa, Estel Solé, Raquel Taranilla, Marià Veloy, Gabriel Ventura, Juan Vico i Silvana Vogt.

La dotació econòmica de la beca és de 3.000€ i la selecció dels vint guanyadors s’ha fet a través d’una convocatòria oberta amb un comitè de selecció format pel traductor Ferran Ràfols, l’ escriptor Jordi Puntí i la llibretera Montserrat Porta.

Els escriptors becats hauran de realitzar un projecte d’escriptura de ficció –poesia, narrativa, dramatúrgia, assaig i periodisme- que tingui relació amb la ciutat de Barcelona, en un sentit ampli.

Gràcies a la col·laboració de diferents institucions de la ciutat, els becats podran portar a terme el seu projecte literari en un espais de treball com el Museu Picasso, el Castell de Montjuïc, el MUHBA Vil·la Joana Casa Verdaguer de la Literatura, la Biblioteca de Catalunya, la Reial Acadèmia de Bones Lletres, la Sala Beckett, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, la Fundació Joan Miró i la Biblioteca Nou Barris.