Robertson Davies, Rachel Cusk, Damon Galgut, Elizabeth Taylor o Maggie O’Farrell formen part d’un excel·lent catàleg que en dues dècades s’ha consolidat amb títols que perduren en el temps.

L’any 2005, quan la majoria d’editorials vivien pendents del calendari de novetats i dels grans llançaments, un petit segell independent sorgia a Barcelona amb una proposta contracorrent: publicar pocs llibres, però fer-ho molt bé. Amb En busca del barón Corvo i A la caza del amor com a primers títols, naixia Libros del Asteroide, un projecte que aquest 2025 celebra dues dècades de trajectòria fidel als seus principis fundacionals.

“L’editorial va néixer amb la voluntat de publicar únicament aquells llibres que t’atreviries a recomanar a un amic”, explica Luis Solano, fundador i editor de l’editorial. L’afirmació no és cap eslògan: és l’eix que vertebra tot el catàleg. Aquesta filosofia editorial implica una selecció minuciosa, una cura exquisida per l’edicó i una aposta decidida per llibres que, més enllà del seu moment, aspiren a quedar.

Una trajectòria coherent, un catàleg viu

Durant els primers anys, Libros del Asteroide es va centrar en la recuperació de clàssics moderns de literatura estrangera, sovint desconeguts o oblidats pel gran públic. “Vam començar amb clàssics moderns de literatura estrangera, llibres que feia més de deu anys que s’havien publicat als seus països d’origen. Als tres anys, vam començar amb la literatura espanyola. Als cinc, vam trencar amb la regla dels ‘deu anys’ i ens vam llançar amb la literatura contemporània”, resumeix Solano.

Foto de Dani Cantó

Aquest desenvolupament gradual ha permès configurar un catàleg diversificat, on conviuen obres de narrativa, novel·la negra, assaig, biografies i llibres de viatges. Però més enllà dels gèneres, hi ha una mirada compartida: “Busquem llibres que ens emocionin. Naturalment, que tinguin qualitat literària i vocació universal. Tant és el tema, el gènere o l’enfocament si el llibre desprèn autenticitat, si està viu. Vull que quan un lector llegeixi els nostres llibres senti que és allà, que aquesta és la seva veritat. Aquesta és la sensació que busquem.”

També és rellevant com l’editorial ha sabut mantenir la seva identitat tot obrint-se a nous formats i lectors. Durant els darrers anys ha engegat el Premi de No Ficció Libros del Asteroide, ha impulsat l’edició en format mini per a textos breus i ha incrementat la seva presència a Amèrica Llatina. La seva aposta per la no ficció literària en llengua espanyola demostra un compromís profund amb el present cultural del nostre entorn.

Llibres per durar

Libros del Asteroide ha aconseguit consolidar un model editorial que combina exigència i llibertat. Sense col·leccions formals ni etiquetes comercials, cada llibre s’integra en un conjunt que prioritza la qualitat literària i l’impacte emocional. “Un asteroide és molt més petit i molt més lliure que un planeta. No té una òrbita tan fixa. Representava a la perfecció el nostre esperit d’editorial independent.”

En aquestes dues dècades, el catàleg ha anat creixent fins a sumar 365 títols a finals de 2025. La seva política de publicació es manté estable al voltant de les 22 novetats anuals. Lluny de l’hiperproductivisme, l’equip editorial aposta per cuidar cada detall: “Cuidem molt el disseny editorial, el paper, la tipografia. Imprimim en dues tintes, en Pantone directe.”

Els llibres de Libros del Asteroide són ràpidament identificables per les seves cobertes, obra de Duró Studio amb direcció de disseny d’Enric Jardí. No hi ha cap codi cromàtic establert: “Tothom ens pregunta si hi ha algun criteri en l’elecció del Pantone de cada coberta, però realment no n’hi ha cap. És el mateix llibre, la mateixa història del llibre i la imatge de la coberta el que ens porta a escollir un o altre.”

Autors de referència, veus per descobrir

El catàleg de l’editorial combina autors internacionals de renom com Robertson Davies, Rachel Cusk, Damon Galgut o Maggie O’Farrell amb escriptors en llengua espanyola com Eduardo Halfon, Paco Cerdà o Ignacio Peyró. “Estem orgullosos d’aquestes dues dècades. I en aquesta línia continuarem treballant”, diu Solano.

Entre les fites de la seva trajectòria hi ha la recuperació de Manuel Chaves Nogales, el premi Nacional a la Millor Labor Editorial (2008), la creació del Premi de No Ficció Libros del Asteroide (2021), i l’èxit internacional de Hamnet, que va rebre el Premi Nacional de la Crítica.

També destaca l’esforç per traduir obres rellevants de llengües menys habituals al mercat espanyol i català, com ara el rus, el japonès o l’alemany. Aquesta pluralitat d’orígens confirma una mirada oberta al món, cosmopolita i no eurocentrista, tot apostant per històries humanes, universals i profundes.

Llegir com a acte de resistència

Per a Luís Solano “El nostre objectiu sempre ha estat i continua sent editar bons llibres que perdurin en el temps i que arribin al màxim de lectors, tant a Espanya com a l’altra banda de l’Atlàntic, on cada vegada tenim més presència.”

Amb un equip de només sis persones i una pila de títols reeditats any rere any, l’editorial ha demostrat que és possible construir una comunitat de lectors fidels sense renunciar a l’exigència literària.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here