La Setmana té previst un matí d’activitats relacionades amb els refugiats el 4 de setembre

setmana casetaLa Setmana del llibre en català vol demostrar un cop més el seu compromís social i aquest any, es vol solidaritzar amb la situació dels refugiats ‘’els darrers mesos un problema cabdal d’ètica i moral està demolint els fonaments de l’Europa civilitzada que coneixem. La dignitat humana dels milers i milers de refugiats que els diversos governs europeus s’han negat a acollir, abandonant-los miserablement a la seva sort, ha estat atacada de manera indecent’ assenyala la carta de presentació de l’organització de la Setmana del Llibre en Català.

Davant de la ‘’conducta arbitrària dels diversos governs europeus, contrària a mostrar una mica d’humanitat, els qui participem des de diferents àmbits del món de la cultura escrita no ens podem quedar aturats’ assegura el comunicat de la Setmana del Llibre en Català

L’organització aposta pels valors ‘el llibre, la literatura i el pensament han estat durant segles una eina útil de coneixement i de transmissió de valors. Si no actuem en un moment en què un valor tan important com la vida i la dignitat de les persones és atacat de manera tan injusta, quina credibilitat tenim? ‘.

Per aquest motiu promou un Manifest que serà llegit a l’avinguda de la Catedral de Barcelona i que vol implicar a tots els agents de la cultura escrita.

El Manifest es llegirà el 4 de setembre, en el marc d’un matí d’activitats dedicades als refugiats. Entre les 11.00 h i les 12.45 h hi haurà dues taules rodones dedicades a aquest tema, i a l’escenari infantil les activitats també hi estaran relacionades. A les 13 h totes les parades de La Setmana tancaran, i tot seguit es farà la lectura del manifest La Cultura escrita amb els refugiats.

El Manifest’

El llibre, la literatura i el pensament han estat durant segles una eina útil de coneixement i de transmissió de valors. Els sotasignats, escriptors, editors, llibreters i tots aquells que des de diferents àmbits participem del món de les lletres i la cultura escrita, des de la nostra responsabilitat professional i ciutadana, i considerant que en la qüestió dels refugiats s’han ultrapassat tots els límits ètics i morals dels valors essencials de la declaració universal dels drets humans, volem fer públic:

 

Denunciem que en la crisi social dels refugiats hem trencat el marc legal ètic i polític que preserva els drets dels civils i que un valor tan essencial com la vida i la dignitat de les persones està essent trepitjat. També convé recordar que segons el dret internacional tothom qui fuig d’una guerra té dret d’asil.

Exigim als governs europeu, espanyol i català que assumeixin la seva responsabilitat legal, política i moral de donar protecció a la gent que fuig de la guerra, que no es desentenguin dels milers de morts que la seva manca d’acció provoca dia rere dia, que no mirin cap a una altra banda ni es comportin de manera arbitrària. En definitiva, exigim als polítics que lideren o formen part dels governs implicats que emprenguin actuacions efectives que facilitin vies legals d’accés als refugiats i, una vegada per totes, entomin el repte de ser realment terra d’acollida.

Així mateix volem alertar els ciutadans que en la qüestió dels refugiats els pilars bàsics ètics i morals de dret internacional sobre els quals hem bastit la nostra societat estan en risc, que per mantenir-los cal defensar-los, i que cal tenir ben present que per més que alguns polítics menteixin, quan hi ha voluntat política i s’hi dediquen recursos és possible acollir refugiats de manera ràpida, organitzada i segura.

Amb els nostres noms i les nostres veus, volem contribuir a fer d’altaveu dels milions de persones que, com també ha passat en la nostra història, a causa de la guerra i les injustícies han hagut de fugir dels seus països i es veuen obligades a desplaçar-se forçosament a altres terres.

 

Les persones intressades en adherir-se podenenviar un correu, amb el vostre nom, cognom, DNI i professió, al correu manifestlasetmana@gmail.com