L’autora de ‘Pluja d’estels’, Premi Josep Pla 2020 s’adreça als lectors de L’Illa dels Llibres.

 

Si temps enrere m’haguessin explicat que aquest Sant Jordi seríem víctimes d’una pandèmia mundial hauria dit: “Què és això? L’argument d’una pel.lícula de ciència ficció?”. I encara hauria afegit: “De sèrie B?”.

El cas és que som aquí. Tancats. Confinats. Una paraula que mai hem emprat tant com fins ara i que ja forma part del nostre llenguatge més quotidià. El fet d’estar tancats a casa, – amb la incertesa que això implica- crec que ens ha mantingut preocupats  a totes hores. Al menys a mi. Sé que hi ha gent que diu que és un moment ideal per llegir, fins i tot per escriure. En el meu cas – m’agradaria que fos al contrari- escriure i llegir durant aquest temps m’ha resultat més aviat difícil. Potser perquè estic i he estat realment preocupada  per tot el que passa a l’exterior (família i amics que han patit el covid), i també perquè els que tenim nens tot el dia per casa… escriure és fàcil? Llegir? Teletreballar? Quina estafa! En fi…

Passada una fase inicial d’incertesa he començat a situar-me poc a poc a la realitat. Potser llegir no ha estat encara possible, però sí que he rellegit molt. Moltíssim. Autors que m’han acompanyat tota la vida i que voldré que em continuïn acompanyant en un futur. James Salter, Alice Munro, Rodoreda, Lucia Berlín… Fins i tot m’he rellegit una novel.la que vaig llegir-me un temps abans del confinament – L’ultim amor de Baba Dúnia, deliciosa!- i que aquests dies l’he pogut redescobrir.

I poc a poc van passant el dies entre relectures i promeses de sortir aviat al carrer.  I ara som aquí. Sant Jordi. El Sant Jordi més estrany –atípic? –que per més inri correspon a l’any que jo trec novetat. En fi… Passats tots els dubtes inicials i incerteses, ara penso que cal ser positius i esforçar-nos tant com calgui per tirar endavant. I com m’agradaria que fos el Sant Jordi? Doncs posats a desitjar, voldria que fos un Sant Jordi ple de llibres per a tothom. Un Sant Jordi en que els lectors encarreguessin els llibres a les llibreries per anar-los a buscar més tard o d’altres per fer-se’ls arribar a casa, -això com cadascú vulgui-. Un Sant Jordi amb vendes importants d’autors catalans, tant pel que fa al públic adult com pel que fa al públic infantil i juvenil. Un Sant Jordi on la comprés a les llibreries de barri – les nostres estimades llibreries- deixant-se estar d’algunes plataformes que ens fan tan mal. Ep, i tot això a l’espera que el dia El 23 de Juliol – serà possible? – visquem encara un Sant Jordi encara molt més gran.

Si ens interessa la cultura,  si ens interessen els llibres, si ens interessa que les nostres llibreries tirin endavant, penso que ara és el moment de fer un esforç entre tots plegats.

Feliç diada a tothom.

Laia Aguilar
Sant Jordi 2020

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here