David Vann abandona el clima fred per la càlida Califòrnia a ‘Terra’

L’autor de Sukkwan Island continua amb les relacions familiars explosives.

La vida de David Vann  no ha estat gens fàcil. Quan  tenia tretze anys, el seu pare li va proposar que passessin junts un any, en una petita i inhabitada illa d’Alaska anomenada Sukkwan. L’escriptor no va acceptar la proposta i quinze dies després el seu pare es va  suïcidar.
Durant tota la seva vida es va preguntar si podria haver evitat aquest suïcidi anant amb el seu pare a Sukkwan i va ser llavors quan va decidir escriure la novel·la  Sukkwan Island.

El suïcidi o l’assassinat formen part de la seva biografia i aquest patiment els trasllada també a les seves novel·les.

A Vann li va costar trobar un editor interessat en la novel·la  però finalment es va publicar i temps després  es convertiria en un èxit internacional i  l’any 2011 aconseguiria el premi Llibreter, La història es repetiria a Caribou Island on David Vann compartiria  escenaris freds amb un final  prou dur i contundent.

David Van canvia  a ‘Terra’ el clima fred d’Alaska per les terres càlides de Califòrnia, però en canvi no deixa de banda les dures i explosives  relacions familiars  de les dues anteriors novel·les.

El protagonista és Galen un jove de vint-i-dos anys,  que viu una vida  aparentment  normal  interessat pels llibres de meditació de Gibran o Richard Bach  i la música de Kitaro.
El seu pare es va suïcidar uns anys abans i comparteix casa  amb la seva mare. La relació de tots dos es normal malgrat un cert control per part de la mare.
A poc  a poc aquest clima de tranquil·litat va canviant a mida que anem coneixent altres membres de la família;  una àvia  amb alzheimer  que viu en una residència, Helen  una tieta  interessada en heretar els diners de la seva mare i Jennifer  una cosina disposada a possar-lo calent  en tot moment.
El retrat que ofereix  de la familia a mida que avança el relat és dur, punyent i al mateix temps captivador .
Les baralles per una possible herència familiar i els  estira- i-arronses entre els membres de la família, afegit a una tortura sexual per part de la cosina, fan que el protagonista no pugui digerir correctament  la pressió.

Per Vann sempre existeix una espurna que acaba amb tota relació. Com a escriptor, un cop més, demostra la seva habilitat literària i va omplint de benzina les pàgines de les seves novel·les. Al mateix temps que domina a  la perfecció el  moment clau on  haurà d’encendre el llumí per acabar amb tot.