Sant Jordi 2018 un dels més festius i espectaculars.

Els dies previs a la jornada del llibre així ho avançaven. Optimisme entre tots els sectors implicats i amb ganes de vèncer a les adversitats. Enguany s’ha recuperat l’esmorzar amb els escriptors després que l’hotel Regna deixés d’oferir fa un parell d’anys un acte que es va convertir en l’inici del Sant Jordi a la ciutat de Barcelona. Enguany l’Ajuntament ha decidit recuperar l’esmorzar en un acte celebrat al Palau De la Virreina, que malgrat ser més ampli, no ha estat gens fàcil fer la fotografia de família amb centenars d’escriptors.
L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha recordat en el seu discurs que ‘a Barcelona mai hi haurà colors prohibits’ i que aquest no  és un Sant Jordi qualsevol”.

El Palau de la Virreina ha estat el punt de partida per a molts escriptors i escriptores que després s’han traslladat a les respectives parades per començar a rebre als seus lectors i començar a signar exemplars.

Anna Maria Vilallonga, comissària de l’any Pedrolo, reivindicava la seva obra ’perquè és un dels autors més importants del segle XX i malauradament és conegut per una sola obra i és el moment que es conegués per les 120 que va escriure’.

L’escriptora alemanya Sarah Lark és una de les habituals de la cita de Sant Jordi ‘sempre és especial i m’agrada molt l’ambient del dia de Sant Jordi i la gent està molt feliç’
Recorda una anècdota d’una lectora que em va dir que tenia set gossos i cadascun d’ells tenia el nom d’un escriptor famós, llavors em va dir que Sarah Lark era molt amiga d’un gos que es deia Gunter Grass’, tenint en compte la defensa de l’autora respecte als animals aquell detall la va impressionar.

Alejandro Palomas, premi Nadal amb ‘Un amor’ vestia una camisa florejada molt elegant ‘sempre amb flors com la portada del llibre o la meva jaqueta’. L’autor de les novel·les ‘Un fill’ i ‘Una mare recorda que Sant Jordi ‘És un dia d’intensitats’ on ha viscut aquest any un fet curiós. Com a anècdota destaca l’ha vingut a veure la dona que el cuidava quan només tenia quatre anys ‘l’he vista i l’he reconegut, és molt fort el que he viscut i m’he quedat boig’. Potser, per aquest motiu, remarca ‘m’agrada molt la intensitat del Sant Jordi”.

Montse Ayats presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana ‘ estem molt animats i a més la gent ha sortit al carrer a comprar llibres i segur que serà un Sant Jordi més català que mai’.

El periodista i escriptor , Gaspar Hernàndez assegura que ‘el més important d’avui és qualitat humana d’una jornada com Sant Jordi que es pot veure a cada lector i retrobar-te amb els ulls que et llegeixen’.

Najat el Hachmi, presenta nova novel·la per Sant Jordi ‘Mare de llet i mel’ (Columna). L’autora tot i estar acostumada assegura ‘que es tracta d’un dia tant intents que no t’enrecordes’.
L’autora recorda el primer Sant Jordi abans de guanyar el Ramon Llull quan va  publicar ‘Jo també soc catalana’ i  no signava gaires llibres, al seu costat tot un  Joan Margarit va fullejar les primeres pàgines del seu llibre i li va dir ‘tu continua escrivint i no facis gaire cas de tot això de Sant Jordi’.  Najat recorda als lectors ‘que a les llibreries hi ha libres els 365 dies de l’any’.

Care Santos signa cada any amb una tinta de color diferent i aquest any ha escollit el verd ‘perquè no l’havia dut mai i és un color que m’agrada molt i a més porto el meu segell de Sant Jordi que només el trec avui’, l’autora de ‘media vida’ assegura que ‘també he abandonat alguns llibres meus per la ciutat i he pogut estrenar sandàlies per poder caminar molt’

El guanyador del premi Sant Jordi de novel·la amb ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ (Proa), Joan Lluís-Lluís assegura ‘visc feliçment i espero que sigui així durant tot el dia’ i afegeix que ‘cada Sant Jordi és un Sant Sordi excel·lent i només el vull viure’.

L’autor de novel·les juvenils Javier Ruescas ‘ és un dia d’il·lusió i de llibres i retrobar-me per novè any amb els lectors de Barcelona’. Recorda també que ‘El més impressionant és veure com la gent s’organitza el dia de Sant Jordi i fa les cues perquè els seus autors li puguin signar els llibres’  Per la seva banda l’escriptor Blue Jeans, Sant Jordi ‘és una cita marcada en el calendari des de fa 9 anys i molt content’. Recorda moltes anècdotes com la primera vegada que va signar al costat de Carod -Rovira i Pilar Eyre i ‘ningú sabia qui era aquell noi amb gorra fins a les noies que s’emocionen o arribar a signar uns 1.400 llibres en un dia’.

Un dels clàssics de la novel·la negra catalana, com és l’Andreu Martín assenyalava que malgrat ‘l’any passat vaig dir que no participaria, al final estic aquí amb una novetat d’una editorial que em tracta molt bé i em demanava que vingués per Sant Jordi’.
‘no és un dia massa satisfactori perquè si tens novel·la,  sols anar de bòlit tot el dia i gairebé no el pots gaudir i sí no tens novel·la no hi participes i estàs molt trist’.

El darrer guanyador del Premi Ramon Llull amb la novel·la ‘La força d’un destí’, Martí Gironell, assegura que Sant Jordi ‘és ‘encantandorament’ esgotador i en especial avui on cal reivindicar més la nostra cultura i la llengua i també històries inspiradores com la de Ceferino Carrión per convertir-se en Jean Leon, un home feia realitat els seus somnis’. Gironell fa cada any el seu Sant Jordi de ‘butxaca que s’ha de mantenir abans, durant i després del 23 d’abril amb presentacions i xerrades que et permet entrear-te per un dia com avui’.

Sobre els records de la Diada de Sant Jordi, Xulio Ricardo Trigo ‘recordo un dia a la Rambla que no es podia caminar i la gent compraven llibres perquè no es podia avançar’. El Sant Jordi és sempre ‘molta gent i moltes ganes de compartir’ i aquest any és ‘una oportunitat única per continuar dient que som un poble i molt més del que ens volen fer ser’.
Per Coia Valls la diada de Sant Jordi ‘és molta il·lusió i des de fa molts anys en un moment o altre em trobo a una lectora que m’acompanya des de la primera novel·la’ va tenir un càncer quan vaig publicar la primera novel·la i des de llavors ens veiem per Sant Jordi i ens fem una forta abraçada’.

Sobre el canvi d’ubicació de l’esmorzar d’escriptors, l’escriptora Maria Carme Roca ho troba molt encertat ‘ el Palau de la Virreina és un indret molt més ample i a prop de la Rambla’. L’any passat es va trobar a faltar l’esmorzar’

Per a Jenn Diaz, enguany no presenta novetat editorial i també reivindica que els escriptors nova novel·la puguin participar també de la festa ‘aquest any no tinc llibre nou i he hagut de suplicar que em deixessin signar i em consideressin escriptora encara que ara hagi passat a la banda de les autoritats’. Recorda que és el primer Sant Jordi ‘amb presos polítics i venim a desfilar amb el color groc per on calgui’.

El periodista i escriptor Ricard Ruiz reivindicava el mite de Frankenstein després de publicar el llibre ‘Mary Shelley i el monstre de Frankenstein’ i assegurava ‘porto fins i tot una samarreta amb un Frankenstein groc però sobretot reivindicant a l’autora Mary Shelley que es coneix molt menys que no pas el monstre i espero que per Sant Jordi ‘Frankensteinegem una mica’

El científic i escriptor Salvador Macip abandona per Sant Jordi el seu laboratori anglès a Leicester ‘m’agrada fer moltes coses i quan no és un llibre científic és un adreçat als joves o alguna novel·la i ´Sant Jordi és una bona excusa per deixar el meu exili’
Macip assegura que ‘Sant Jordi és un dia molt intens i el que ningú pensa és que a les paradetes no hi ha lavabos i quan portes diverses hores assegut i signant…’

L’escriptor danès de novel·la negra Jussi Adler Olsen ha destacat sobre Sant Jordi ‘És el dia més caòtic del món, molt més que Times Square a Nova York, però és un dia de molta alegria perquè els llibres donen molta alegria’.