Amb una línia editorial sempre atenta als límits del pensament, la literatura social i la mirada crítica, Raig Verd Editorial prepara per al mes de setembre una fornada de novetats interessants amb Ali Smith, Ursula K. Le Guin,Yásnaya Elena Aguilar i T. Kingfisher entre d’altres.

Títols amb veu pròpia i ànima combativa, que van de la distopia literària a la revisió del mite clàssic, passant per la crítica feminista i les propostes polítiques no estatals. Un ventall ric i valent, on la literatura esdevé instrument de resistència, memòria i futur.

Ali Smith i el poder transformador del llenguatge

El 22 de setembre arribarà a les llibreries Gliff, la nova novel·la d’Ali Smith, una de les veus més singulars de la narrativa contemporània. En aquesta distopia intel·ligent, la societat viu immersa en un capitalisme de vigilància que exclou i elimina els que no hi encaixen. Bri i Rose, dues germanes marcades com a «no-verificables», descobreixen un petit senyal —un gliff, una esquerda— que encén la flama de la resistència. Amb l’estil lúdic i agosarat que la caracteritza, Smith construeix una faula punyent sobre el rebuig a l’altre i la necessitat urgent de mirar d’una altra manera. Una reflexió d’alta volada sobre la força política del llenguatge i la possibilitat de reimaginar el món.

Ursula K. Le Guin: relectura mítica i joventut en resistència

Aquest setembre, Raig Verd fa una aposta decidida per recuperar i reivindicar la veu visionària de Ursula K. Le Guin, amb tres títols que abracen el mite, la fantasia i la construcció d’alternatives. Lavínia (1 de setembre) reescriu amb sensibilitat feminista la figura mítica de la protagonista de l’Eneida. Le Guin dona veu a una dona condemnada al silenci en la versió original i converteix el seu destí en una reivindicació d’agència i consciència.
En clau juvenil, el 22 de setembre es publicarà Dons, una faula fosca i poètica sobre el poder, la por i el creixement personal. També veurem L’altre vent (1 de setembre), tancament del cicle de Terramar en edició juvenil, on les fronteres entre móns —i entre espècies— es tornen més fràgils que mai.

Pensar el present: feminisme, anticolonialisme i crítica cultural

La mirada crítica no s’atura a la ficció. El 15 de setembre es publica Un nosaltres sense Estat, de la pensadora i activista mixe Yásnaya Elena Aguilar, un dels noms imprescindibles del pensament anticolonial a Mèxic. El llibre, amb pròleg de Pere Comellas i epíleg de Júlia Ojeda, formula una pregunta radical: podem imaginar una societat sense l’Estat? Amb una veu ferma i propositiva, Aguilar articula una defensa de les llengües i cultures indígenes, i traça camins cap a formes de vida i governança alternatives.

El mateix dia arribarà Dones en lluita, de Pilar Godayol, una mirada panoràmica sobre les aportacions del feminisme català del segle XX. Un treball que rescata figures, textos i espais que han estat invisibilitzats, i que alhora documenta una genealogia col·lectiva de resistència i creació.

El 22 de setembre, Sophie Gilbert irromp amb Noia contra noia, una crítica punyent a la misogínia interioritzada i promoguda per la cultura pop del segle XXI. Finalista del Premi Pulitzer, el llibre aborda com els discursos mediàtics continuen definint la manera com les dones són percebudes i com se les fa competir entre elles.

Contes de fades i muralles d’esbarzers: Kingfisher i la reescriptura fantàstica

Per als amants de la fantasia amb esperit irreverent, el 15 de setembre arriba Tanca Espinosa, de T. Kingfisher, autora guardonada amb el Premi Llibreter. Una relectura desmitificadora de La Bella dorment, amb una heroïna poc convencional: la Gripaueta, una figura màgica que prefereix els pantans als castells i que qüestiona el relat de salvació masculina.

Raig Verd projecta una tardor combativa: més enllà de la ficció, arriba la crítica social i històrica a l’octubre

Després d’un setembre marcat per la literatura distòpica, la fantasia compromesa i la reivindicació feminista, Raig Verd Editorial no afluixa el ritme i anuncia dues novetats destacades per a l’octubre. Amb l’objectiu de posar el pensament crític al centre del debat públic, l’editorial amplia el seu catàleg amb dos assaigs d’impacte: un sobre la crisi del sistema alimentari global i l’altre sobre el llegat moral del nazisme en el món contemporani.

El cost real del menjar barat, de Michael Carolan. Aquest llibre trenca mites amb rigor i claredat. Michael Carolan, sociòleg expert en alimentació i sostenibilitat, analitza les conseqüències socials, econòmiques i ambientals del model alimentari global basat en la producció i consum de menjar barat.
Amb un llenguatge accessible, Carolan convida a reflexionar sobre què amaga realment el “baix cost”: explotació laboral, malbaratament, dany ecològic i malalties. Lluny del pamflet, l’autor ofereix una mirada matisada que planteja alternatives concretes i viables per a una alimentació més justa i sostenible.

L’era de Hitler i com la sobreviurem, d’Alec Ryrie. En un moment en què les formes d’autoritarisme tornen a treure el cap i els discursos d’odi es normalitzen, el teòleg i historiador britànic Alec Ryrie ofereix una anàlisi inquietant i necessària. El llibre parteix d’una idea provocadora: el consens moral que identificava el nazisme com la representació del mal absolut s’està esvaint, i amb ell, els frens col·lectius davant certes derives ideològiques. Amb erudició i esperit crític, Ryrie examina com hem construït —i com estem desmantellant— aquest consens històric i quines estratègies necessitem per mantenir la resistència ètica davant de noves formes de feixisme.

També publicaran Ravel de Jean Echenoz i La cinquena extinció de Bernat Romaní i les noves edicions de Mort d’un guia de riu de Richard Flanagan i Córrer de Jean Echenoz.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here