Arriba la 26a edició del Premi Llibreter i ja es coneixen les 18 obres finalistes de les sis categories.
Haurem d’esperar fins a mitjans de juny per saber quines han estat les obres guanyadores. El premi reconèix aquelles obres que, sovint, escapen del focus mediàtic i que cal reivindicar. El Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet públic el llistat dels 18 títols finalistes d’aquesta 26a edició del guardó, que es lliurarà el pròxim 17 de juny a la sala Paral·lel 62 de Barcelona.
Literatura catalana: explorant les ferides i els límits
La narrativa catalana brilla aquest any amb tres propostes potents:
• Només terra, només pluja, només fang, de Montse Albets, (Edicions del Periscopi) és una novel·la d’arrelament i de dol, que barreja el retorn al poble natal amb un viatge íntim a les profunditats del dolor. Amb reminiscències de Víctor Català, l’autora construeix una prosa densa i lírica que enllaça secrets familiars, pèrdues i redempcions.
• Les petites vampires, de Maria Guasch, (L’Altra editorial) és una proposta inquietant i captivadora, a mig camí entre el gòtic i el fantàstic. Amb una escriptura imaginativa i plena de simbolisme, Guasch crea un microcosmos subversiu i claustrofòbic on la violència latent conviu amb la llibertat emocional.
• La mort de l’altre. Memòria arran de terra, de Teresa Ibars, (Ed. Comanegra) combina assaig i autobiografia per construir un dietari de dol honest, despullat i preciós. Una obra híbrida que defuig les etiquetes i que, amb una gran sensibilitat, esdevé una eina de comprensió i sanació.
Altres literatures: intimitats globals
En la categoria de literatures traduïdes, les finalistes aporten una mirada plural sobre el món:
• Edèn, de Auður Ava Ólafsdóttir, (Clubeditor) ens transporta a Islàndia per reflexionar sobre la fragilitat de les llengües i la necessitat de preservar allò essencial. Amb una escriptura senzilla i delicada, aquesta novel·la és un homenatge a la natura i a les paraules.
• La colònia, de Audrey Magee, (Edicions del Periscopi) retrata la tensió entre tradició i modernitat en una illa irlandesa aïllada. Entre el realisme i la metàfora, la novel·la tracta temes com el colonialisme, la identitat lingüística i les ferides del passat.
• Plovien ocells, de Jocelyne Saucier, (Ed. Minúscula) és un cant a la llibertat i a la vellesa com a resistència. Ambientada després dels grans incendis d’Ontario, presenta uns personatges que trien viure fora del sistema, en comunió amb la natura i els records.
Llibres il·lustrats: poesia visual per a totes les edats
• L’escapada, de Rozenn Brécard, (Ed. Libros del Zorro Rojo) és un debut vibrant que recrea l’univers dels infants amb colors suaus i diàlegs plens de complicitat. Una petita odissea d’autoafirmació i descobriment.
• Dir un bosc, de Mar Benegas i Laura Borràs Dalmau, (Ed. Yekibud) és una obra d’art poètica i fotogràfica que convida a escoltar la natura i recitar-la. Un llibre que combina vers i imatge per evocar la bellesa oculta de l’entorn.
• El barret màgic, de Mireille Messier i Charlotte Parent, (Ed. Flamboyant) és una història tendra que combina aventura, màgia i valors com l’amistat i el respecte, amb un estil visual cridaner i acollidor.
Infantil i juvenil: el present i el passat a través d’ulls joves
En literatura catalana:
• A, B, C i la Sra. Smith, de Núria Parera i Kim Amate, (Ed. Babulinka Books) és una història sobre la sorpresa i la curiositat, amb tocs d’humor i reflexió. La protagonista, ja gran, descobreix noves amistats que la treuen de la rutina.
• Els germans Corb, de Oriol Canosa i Cristina Bueno, (Ed. Bindi Books) és una divertida aventura que juga amb referències locals i una narrativa àgil. Una lectura plena de complicitats per a petits i grans.
• Temps de fronteres, de Bernat Romaní, (Ed. Bambú) proposa un viatge temporal del present a la Guerra Civil, a través d’una experiència educativa i emotiva que enllaça passat i present, memòria i identitat.
En altres literatures:
• La calavera, de Jon Klassen, (Ed. Blackie Books) reinterpreta una llegenda tirolesa amb il·lustracions expressives i una atmosfera fosca, trencant estereotips sobre la por i el misteri per a nens.
• El mur que ens separa, de Dan Smith, (Animallibres) situa els joves lectors en el Berlín de 1961 i introdueix amb sensibilitat els conflictes de la Guerra Freda a través d’una trama d’amistat i coratge.
• L’Òscar i jo, de Maria Parr, (Ed. Nórdica Libros) és una delicada narració sobre la infància, les relacions i la importància de les petites coses. Una joia literària vestida de senzillesa.
Assaig i pensament: relats que interpel·len
• La insubmisa de Gaza, d’Asmaa Alghoul i Sélim Nassib, (Ed. Èter) és un testimoni colpidor i vital d’una dona periodista en un dels territoris més castigats del planeta. Una crònica que defensa la llibertat amb veu pròpia i valentia.
• África NO es un país, de Dipo Faloyin, (Ed. Capitán Swing) és una denúncia directa contra l’eurocentrisme i els tòpics sobre el continent africà. Amb ironia i rigor, desmunta prejudicis i convida a mirar-hi amb ulls nous.
• Síndrome 1933, de Siegmund Ginzberg, (Gatopardo Ediciones) ofereix una anàlisi lúcida dels anys previs a l’arribada de Hitler al poder, establint paral·lelismes amb la política