El reconeixement de la Federación de Gremios de Editores de España destaca la capacitat de la biblioteca per teixir aliances amb institucions i centres educatius, i la consolida com a referent cultural a la ciutat de Barcelona.
La Biblioteca Jaume Fuster ha estat distingida amb el prestigiós Premi Liber 2025 a la millor iniciativa de foment de la lectura en biblioteques públiques, un reconeixement atorgat per la Federación de Gremios de Editores de España. El guardó es lliurarà el 9 d’octubre al Centro Cultural Conde Duque de Madrid, en el marc de la Fira Internacional del Llibre, Liber 2025, que tindrà lloc a IFEMA del 7 al 9 d’octubre.
La distinció posa en valor el compromís sostingut de la biblioteca amb la promoció de la lectura i la seva extraordinària capacitat per establir sinergies amb escoles, instituts i entitats culturals del territori. Aquest esperit col·laboratiu i obert ha convertit la Jaume Fuster en un motor cultural clau per al barri de Gràcia i per a tota la ciutat de Barcelona.
Inaugurada el novembre de 2005, coincidint amb l’Any del Llibre i la Lectura, la Biblioteca Jaume Fuster representa un punt d’inflexió en el model de biblioteca pública a la ciutat. Va ser la primera en disposar d’un auditori propi amb capacitat per a 250 persones i una sala d’exposicions, cosa que li va permetre transcendir el paper tradicional de biblioteca i consolidar-se com a espai cultural de referència.
Des dels seus inicis, s’ha convertit en l’escenari de presentacions de llibres, homenatges al món editorial i exposicions retrospectives, moltes d’elles fruit de la col·laboració amb el sector editorial català. Aquesta programació diversa i amb vocació de servei públic ha fet que esdevingui la biblioteca més visitada de la xarxa de Biblioteques de Barcelona.
El guardó reconeix també la projecció urbana i cultural del projecte, que va néixer d’un procés participatiu amb els veïns de la plaça Lesseps i va esdevenir la 29a biblioteca pública de Barcelona. L’impuls inicial va coincidir amb la creació del Consorci de Biblioteques de Barcelona (2001), un organisme clau per a la gestió i expansió del servei bibliotecari a la ciutat.
Més enllà de les xifres i l’arquitectura emblemàtica, la Biblioteca Jaume Fuster ha sabut mantenir una vocació pedagògica i inclusiva, connectant amb lectors de totes les edats i posant especial èmfasi en l’educació literària dels més joves. Aquesta tasca constant, rigorosa i oberta li ha valgut, dues dècades després de la seva inauguració, un reconeixement a escala estatal.
Amb el Premi Liber 2025, la biblioteca no només referma el seu lideratge dins la xarxa de biblioteques públiques, sinó que també es projecta com un model inspirador de cooperació institucional i dinamització cultural.