L’autor de la novel·la ‘Algú com tu’ publica ‘Nosaltres dos’ on explora sobre la possibilitat de l’amistat entre un home i una dona.


Xavier Bosch  segueix explorant sobre els sentiments després de la trilogia protagonitzada pel personatge de Dani Santana. Amb ‘Algú com tu’ explorava sobre l’amor i ara es centra en l’amistat. Després d’escriure la novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull 2015 assegura que es va adonar que ‘encara em quedava molt a dir sobre les emocions’.

Afirma que és molt més fàcil escriure unanovel·la sobre l’amor que sobre l’amistat. Xavier Bosch confessa que ha estat la novel·la més difícil d’escriure però que segurament ‘serà la més plaent pels lectors’. Escriure sobre l’amistat no ha estat fàcil i per fer-ho ha necessitat més pàgines que en les anteriors novel·les per modular la relació d’amistat.

”L’amistat és més permanent i profunda que l’amor” assegura Bosch que també ha comentat que el detonant de l’origen de la novel·la va ser ‘la desesperació per la mort del seu millor amic el poeta Francesc Garriga‘. En cap cas ‘Nosaltres dos’ té components autobiogràfics però si que deixa ‘picades d’ullet’ dedicades al seu amic.

Xavier Bosch assenyala que ha volgut explicar sobre ‘els lligams invisibles de l’amistat buscant resposta a la pregunta de si és possible l’amistat entre un home i una dona’. Sobre la resposta creu que si tot ique “Sempre existeix l’espurna de l’atracció i pensar en el que podria passar’. Bosch ha recordat una cita de George Steiner que assegura que dos amics que es converteixen en amants ja no són amics com ho han estat abans.

‘Nosaltres dos’ (Columna /Planeta) segueix la relació de dos amics, Kim i Laura, al llarg de més de 30 anys, des del moment que es coneixen a la facultat d’interpretació i traducció de Bellaterra fins a la maduresa.

En Kim Ráfales és un noi seductor fill d’un hoteler de Barcelona i segons ha destacat Bosch ‘ha de madurar de cop’. Per la seva banda la Laura és una noia de Banyoles de família treballadora, senzilla, idealistai vitalista i que ‘sap que la vida es basa en detalls’.

Provinents de mons molt diferents, comença una amistat que durarà, amb interrupcions, més de trenta anys i per tant ‘Nosaltres dos’ és una ‘novel·la sobre el pas del temps’.

La novel·la es divideix en tres parts que arrenca l’any 1984 quan es coneixen a la facultat, després l’any 2000 quan tenen 35 i finalment l’any 2016 coincidint a la festa de celebració dels 50 anys del protagonista. Segons Bosch que al juliol farà 50 anys ‘és el moment de posar el comptador a zero perquè tot comença de nou i val la pena aprofitar la vida’.

La novel·la també vol ser una lloança a la dona madura que per la societat actual sol ser considerada ‘invisible’ quan arriba als 50 anys a diferència dels homes que ‘se’ls considera madurs interessants’. Per Xavier Bosch una dona ‘amb 50 o 60 anys encara pot ser atractiva’.

La novel·la transcorre per la ciutat de Barcelona, el glamur de l’hotel del Passeig de Gràcia, el barri gòtic, el Born, l’hotel Vela i els espais més romàntics de la ciutat a més d’altres ciutats com Londres.

Xavier Bosch va ser l’escriptor més venut del Sant Jordi 2015 i aquest any l’afronta ‘amb moltes ganes, sobretot de mirar als ulls dels lectors’. Acostumat a participar en clubs de lectura sobre les seves novel·les afirma ‘No té preu una conversa amb persones que han llegit amb delit la teva novel·la’. En el seu primer Sant Jordi va signar com a màxim 15 llibres però l’any 2015 va deixar de comptar-los ‘quan portava 800 signats.

A l’eterna pregunta de si llegirem aviat noves aventures del personatge de Dani Santana, assegura que ‘continua descansant però potser algun dia tornarà’. Després de publicar la trilogia creu que ‘la realitat ha superat la ficció’.