Al voltant de 6000 persones han seguit les 74 activitats ofertes pels més de 200 autors i especialistes participants en la primera edició de 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona.

Del 3 al 7 de novembre Barcelona ha estat l’epicente dels gèneres fantàstics  on s’hi han pogut veure una setantena  d’activitats representatives de totes les variants dels gèneres no realistes,  com el fantàstic, la distopia, el posthumanisme, el terror, la mitologia, el  biopunk, les fantasies èpica o juvenil i el solarpunk.

Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i la  Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra han estta l’escenari de les activitats que han seguit  al voltant de 4.000 persones de manera presencial, mentre que al voltant de 2.000 les han seguit de manera virtual a través de les retransmissions en directe per la web de Barcelona Cultura.

El comissari del 42, Ricard Ruiz Garzón, valora aquesta primera edició com “la demostració que s’està produint un canvi  cultural i generacional en relació als gèneres fantàstics en el qual  Barcelona hi pot jugar un paper dinamitzador i prescriptor creixent en l’àmbit literari”. Convençut que la participació en aquesta primera edició “ha superat les expectatives en quantitat i qualitat”, el comissari ha agraït  el suport i la confiança de tothom abans de concloure amb el lema del  festival: “S’ha trencat un prejudici, ha nascut una oportunitat. Hem confirmat que hi ha altres mons, i que tots hi són i hi volen ser, al 42”.

En la primera edició han participat autors i autores com Alexandra Bracken,  Susanna Clarke, Naomi Gibson, Elisabetta Gnone, Carmen Maria Machado, Anna Starobinets i Giovanna Rivero. Entre  els autors internacionals presents al 42 destaquen també Nicholas
Eames, Richard Morgan, Wojciech Orliński, Edmundo Paz Soldán,  Adrian Tchaikovsky, Stuart Turton o Kelly Robson.

També hi han participat alguns dels grans exponents dels gèneres  fantàstics en català, com ara Margarida Aritzeta, Maite Carranza, Víctor  Garcia Tur, Coia Valls, Pol Guasch, Joan-Lluís Lluís, Salvador Macip, Antoni  Munné-Jordà, Bel Olid, Marc Pastor, Albert Pijuan, Care Santos,  Elisenda Solsona, Carme Torras i Muriel Villanueva, i grans noms
d’àmbit estatal, entre els quals Elia Barceló, Emilio Bueso, Ariadna  Castellarnau, Laura Fernández, Cristina Fernández Cubas, Cristina  Jurado, César Mallorquí, Rosa Montero, Juan Jacinto Muñoz Rengel,  Félix J. Palma i Aranzazu Serrano.

La primera edició del festival compta amb una llista de premiats amb l’objectiu de contribuir a la creació d’un teixit de gèneres fantàstics en l’espai i el temps, mitjançant la prescripció d’especialistes que reconeguin els millors llibres publicats l’any anterior sobre els gèneres fantàstics.

Els Premis 42 compten amb  nou categories en obres publicades en llengua catalana com en llengua castellana. Les categories són: millor obra original; millor obra original traduïda al català i castellà; revelació; millor clàssic traduït al català i un premi honorífic, que enguany i com a inauguració han estat dos.

PALMARÈS DEL 42

CATALÀ
Premi a la millor obra original: La Companyia Nòrdica”, d’Albert Villaró (Columna).
Premi a la millor obra traduïda:  Exhalació, de Ted Chiang (Mai Més, traducció de Ferran Ràfols).
Premi al millor clàssic traduït al català:  L’home il·lustrat, de Ray Bradbury (Males Herbes, traducció de Martí Sales).
Premi Revelació: Inés Macpherson.
Premi Honorífic: Antoni Munné-Jordà.

CASTELLÀ

Premi a la millor obra original Basilisco, de Jon Bilbao  (Impedimenta).
Premi a la millor obra traduïda en castellà :  Matadero 5 o la cruzada de los niños, d’Albert Monteys & Ryan North (Astiberri, traducció d’Óscar Palmer).
Premi RevelacióDesirée De Fez. 
Premi HonoríficCristina Macía.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here