L’escriptora anglesa debuta amb un thriller que s’ha convertit en un dels fenòmens d’aquest estiu.

la vidua Fiona BartonFiona Barton compta amb una dilatada experiència com a redactora de successos i de tribunals en destacats mitjans com The Daily Telegraph, Daily Mail i The Mail on Sunday.

Fruit d’aquesta experiència periodística, Fiona Barton va decidir escriure la novel·la ‘La vídua’. Barton assegura que ‘em va portar un temps comprendre que era lícit prendre’m aquesta llibertat, la de portar a la ficció la meva experiència com a periodista i convertir-la en una novel·la.’

A diferència de novel·les com ‘La noia del tren’ o ‘Perduda’ que la campanya de màrqueting ha comparat, ‘La vídua’ compta amb un ritme molt més lent i pausat, dosificant a comptagotes la informació.

‘La vídua’ (Columna/Planeta) és un thriller que arrenca amb la desaparició de Bella Elliot, una nena de dos anys que desapareix sense deixar rastre mentre jugava en el jardí de casa seva a Southampton. Un descuit de la seva mare resulta ser un greu error i provoca el tràgic succés que quatre anys després de la seva desaparició encara no s’ha trobat cap rastre. L’inspector de policia Bob Sparkes està obsessionat amb el cas que ha commogut l’opinió pública. Tots els indicis porten cap a en Glen Taylor com a responsable de la desaparició però falten proves. Es tracta d’un home normal i sense antecedents.

La novel·la aborda qüestions com el sensacionalisme de la premsa i la recerca de grans exclusives i els dilemes periodístics davant d’aquestes situacions, però també alerta sobre la pornografia infantil que existeix a la xarxa i ens alerta dels seus perills.

Fiona Barton assegura que la policia de Hampshire ‘tenia detectats uns tres-cents agressors en el seu territori, una població canviant d’exhibicionistes, voyeurs, aficionats a fer sexe en públic, pedòfils i violadors que es camuflaven com a veïns amables en comunitats confiades”.

Des del moment que identifiquen a Glen Taylor com a principal sospitós, la seva dona, la Jean Taylor viu un assetjament per part de la premsa. Un error judicial durant la recerca, fa que quatre anys després Glen Taylor no hagi entrat a la presó i la petita encara no hagi aparegut.

La periodista i escriptora destaca que en els judicis importants sobre crims sonats i terribles sempre s’ha trobat observant a l’esposa de l’home que seu en el banc dels acusats i preguntant-se què en sabia ella realment, o què en volia saber?’. Gràcies a aquesta observació i de com encaixa una dona la idea que el seu marit pot ser un monstre va néixer Jean Taylor, la vídua.

Barton destaca que ‘quan admets que la persona amb qui et vas casar i amb qui comparteixes la teva vida no és qui tu pensaves que era. Tot el decorat s’enfonsa, la decisió sobre si has de callar, mentir, actuar és tan dura justament per aquesta implicació”

Foto autora: Justyn Willsmore
Foto autora: Justyn Willsmore

Alguns lectors podrien pensar que el personatge de la periodista Kate Waters és un alter-ego de Fiona Barton, però l’escriptora assegura que ‘ Kate Waters està construït de retalls de molts col·legues de professió al llarg dels anys.’

La mort accidental d’en Glenn Taylor, atropellat per un autobús, fa que la seva vídua sigui possiblement l’única persona que coneix la veritat i podria ajudar a aclarir els fets.

Tot i que amb la mort inicial del principal sospitós, podríem pensar que tot ja està resolt, no és així.

Bona part de l’interès de la novel·la és la narració a tres veus, la periodista Kate, el policia Bob Sparkes i la vídua Jean Taylor que enriqueix el relat ”al principi tota la narració era en primera persona, des del punt de vista de Jean. Després em vaig adonar que això excloïa el que passava fora del seu camp de visió i em limitava la història’ assegura Fiona Barton. Després ‘li vaig conferir una intensitat especial amb altres veus, la del comissari i la de la periodista’. Passat i present es barregen per aconseguir aclarir que va succeir i observar com es mouen determinats personatges en la corda fluixa.

Fiona Barton continuarà escrivint i ja prepara una nova novel·la protagonitzada per la periodista Kate Waters. De moment la productora Playground ja prepara una sèrie de televisió basada en la novel·la ‘La vídua’.