Fa uns dies el doctor en filologia catalana i catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, Narcís Garolera publicava una piulada al seu compte de Twitter on afirmava ”Com a catedràtic (emèrit) de filologia catalana, amb 40 anys de docència universitària i un centenar de llibres publicats, desaconsello la lectura de la novel·la d’Irene Solà. Per amor a la (bona literatura)”.

Al seu compte de Twitter esgrimeix alguns arguments i entre les raons per desaconsellar la lectura de la novel·la…

“La Solà diu (o fa dir a un personatge de la novel·la) que no explicarà el poema que acaba d’escriure. “Un poema no s’explica”, deia en Riba. Ho sap, la narradora premiada?”

“Irene Solà escriu “els ossos” (animals), però a La Vanguardia escriuen “óssos”. Per rumiar-hi’”

 

“He provat de llegir la darrera novel·la d’Irene Solà i l’he hagut de deixar. Hi parla d’ossos, i he trigat a entendre que es tractava d’óssos… He tornat a Rodoreda.”

“L’orogènesi del Pirineu, “explicada” a pàrvuls amb dibuixets didàctics, és un cataclisme literari…”

Narcís Garolera també apunta als membres del jurat del Premi Anagrama per permetre premiar l’obra

“Més q criticar l’autora (té tot el dret d’escriure malament), acuso d’irresponsables els membres del jurat i l’editor del premi. Encara q no ho sembli, li vull bé. És una bona narradora, i podria sorprendre’ns amb una obra ben escrita i, sobretot, llegidora. Sense “originalitats””

Les reaccions a la piulada i a les recomanacions de no llegir la novel·la ‘Canto jo i la muntanya balla publicada a Anagrama semblen que han aconseguit l’efecte contrari o desitjat per l’autor del comentari.

La gran majoria de les respostes han estat per defensar l’obra i a l’autora i fins i tot alguns tuitaires han assegurat que llegiran la novel·la malgrat una certa mandra inicial a fer-ho.

 

De  Moment Edicions del 1984 ha publicat una piulada recordant que fa uns mesos van publicar les memòries de doctor en filologia catalana i catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, Narcís Garolera.

 

Canto jo i la muntanya balla va rebre el IV Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2019. El jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé van destacar “l’energia desbordant i encomanadissa de la novel·la, la bellesa d’una prosa vitalista i plena de textures i un joc amb els punts de vista que llisca amb tota naturalitat.”

Solà també va ser finalista del tercer Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any i enguany  ha estat guardonada amb el Premi de Literatura de la Unió Europea 2020.  L’any 2017 rebia el Premi Documenta amb la novel·la Els dics (L’Altra Editorial).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here