La Cambra del Llibre de Catalunya preveu una diada molt participativa arreu de Catalunya, reforçada pel fet de caure en diumenge, en diverses poblacions amb espais específics per al llibre i la flor i amb parades de llibreries els dies previs a Sant Jordi.

El president de la Cambra, Patrici Tixis, ha destacat “la diversitat d’oferta editorial que la gent trobarà arreu de Catalunya, senyal de la potència creativa i industrial del sector i que la defineix com una de les més importants de la cultura, també a nivell internacional”.  Per la seva banda, el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Eric del Arco, redorda  “l’enorme esforç dels llibreters cada Dia del Llibre per tal que tothom, de qualsevol punt del territori, pugui tenir aquell llibre que vol per llegir o regalar i que la festa sigui perfecta”. “Sense una xarxa capil·lar de llibreries com la que tenim a Catalunya, una jornada com el Dia del Llibre seria impossible d’organitzar”.

 • Tarragona: les llibreries s’aplegaran en una zona específica a la Rambla.
 • Lleida: a l’avinguda Francesc Macià i a la rambla de Ferran s’hi concentraran les llibreries.
 • Girona: les llibreries de la ciutat continuaran l’aposta d’ubicar-se a la Copa i, les parades, davant de l’establiment el dissabte i el diumenge.
 • Badalona: des del dia 21 se celebrarà la Fira del llibre, que culminarà per Sant Jordi.
 • Manresa: com és tradicional, flors i llibres s’emplaçaran al passeig, davant del Casino.
 • Vic: l’emblemàtica plaça Major acollirà diumenge les llibreries de la ciutat.
 • Terrassa: des de divendres, es podran trobar parades de llibreries a la plaça Vella.
 • Mataró: fira de llibres des del divendres i fins diumenge a la plaça de Santa Anna.
 • Amposta: concentració de llibres i roses a la plaça de l’Ajuntament i al carrer Major.
 • Banyoles: zona de llibres a la plaça Major i carrers adjacents.
 • Cerdanyola del Vallès: a part del que organitza l’Ajuntament per a entitats a la plaça Abat Oliba, les llibreries tindran parada al costat dels seus establiments amb un circuit.

 SANT JORDI A BARCELONA

A Barcelona se superen les previsions i se celebrarà el Dia del Llibre i la Rosa amb més oferta. L’augment s’ha produït tant en espais com en nombre de parades i signatures d’autors.

Ciutat Vella, amb més de 100 parades.
Es recuperen, des de la pandèmia, les Rambles, pel valor simbòlic que tenen i per ser el bressol de la diada. Se segueix el patró d’altres espais de la ciutat, amb una zona professional que anirà de Canaletes –fent de nòdul amb el passeig de Gràcia– fins a l’entrada de la plaça Reial.
En el sentit de crear pols d’atracció nous i esponjament perquè la gent passegi, la plaça Reial es consolida com a espai professional conjuntament amb el del passeig de Lluís Companys, que s’allarga des de l’Arc de Triomf fins a la Ciutadella i fa de connexió amb l’espai específic del passeig de Sant Joan.

Gràcia, amb una vintena de parades.
Es deixa la tradicional plaça de la Vila i la zona professional es trasllada a Gran de Gràcia, des de la connexió amb els Jardinets de Gràcia fins abans de la travessera de Gràcia, zona a partir de la qual hi haurà entitats i comerços fins a la rambla Prat.
Aquest trasllat permet gaudir d’una zona més espaiosa per tal d’acollir més llibreries del districte. Alhora, crea un eix vertical amb el passeig de Gràcia i les Rambles, i acosta encara més el llibre i les flors a la ciutadania, en l’aposta per la proximitat que volem per a aquest model. Gràcia, a més, mantindrà el circuit de llibreries escampades pel districte i de les activitats llibreteres i dedicades a la il·lustració del Pla de Salmerón.

Passeig de Gràcia i transversals, al voltant de 180 parades.
Es manté el perímetre a l’entorn del passeig de Gràcia, de la Gran Via a la Diagonal, amb diversos transversals (Diputació, Mallorca, Provença i Rosselló), que connectaran el passeig amb la rambla de Catalunya, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat (tret d’Aragó, València i Gran Via).

Atès el volum de peticions, s’hi ha afegit un tram del carrer de Còrsega i de la Diagonal, fins a la rambla de Catalunya, fet que reforça, al seu torn, el circuit de passeig entre la Rambla, amb entitats i roses, bàsicament, i la zona central de llibres i la resta de vials, amb la idea d’espargir al màxim aquest gran espai.

La plaça Universitat, oberta per primer cop l’any passat, ha rebut més peticions de les que pot encabir, i es presenta com a zona de creixement potencial.

També el passeig de Sant Joan, dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar; un espai que es va recuperar l’edició anterior després de dos anys tancat a causa de la pandèmia, acollirà més parades de llibres que els anys anteriors, reflex del creixement d’aquests gèneres.

Les Corts, amb una desena de parades.
Creixement d’aquesta zona de la ciutat a la Diagonal, entre Pau Romeva i Joan Güell, tant pel que fa al nombre de parades com d’activitats, en convivència amb la fira de districte, un model de simbiosi que funciona també al Poblenou.

Poblenou, amb nou parades de llibres.
Les llibreries es concentren en dos trams de la rambla propers a la majoria d’establiments i reflex de la potència cultural i associativa d’aquest barri. Un altre exemple de coordinació amb l’Eix comercial i veïnal en la implantació ordenada, diferenciada i en convivència de Sant Jordi, que pot estendre’s a altres zones de la ciutat sense espais professionals o a altres poblacions.

Sant Andreu, amb vuit parades de llibres.
La tradicional plaça d’Orfila, recuperada l’any passat, es manté com a cor cívic de la vila de Sant Andreu, que aquest dia cedeix el protagonisme a la rosa i el llibre.

Sarrià, amb tres llibreries al cor de la vila.
La plaça de Sarrià, com a punt neuràlgic de la vila, es fa més gran en la línia apuntada abans amb l’objectiu d’acostar la festa a la gent perquè redescobreixi les llibreries de proximitat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here