Coincidint amb el quatricentenari de la mort de Francesc Vicent Garcia, conegut com el Rector de Vallfogona, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco han escollit el poema “Tant si baixes la vista vers la immunda” per celebrar la setzena edició del Dia Mundial de la Poesia.

El Dia Mundial de la Poesia va ser decretat per la UNESCO l’any 1999. El 21 de març és, a més del dia Mundial de la Poesia, el Dia Mundial de la Síndrome de Down i per aquest motiu, la diada que celebra la poesia compta també amb una lectura del poema per part d’una persona de la Fundació Catalana Síndrome de Down i amb la traducció a la llengua de signes de tot l’acte, gràcies a l’Associació Gironina de Sords.

Des de la Institució de les Lletres Catalanes recorden que “A cavall de la història i el mite, la figura del Rector de Vallfogona se’ns fa present per recordar-nos que la realitat segueix sent un ball de contrastos i nosaltres, hereus d’un llegat que no s’ha deixat de transmetre.

En aquest poema, l’autor, després d’un exercici d’exhibició retòrica i de coneixements astronòmics tan típic del Barroc català que va liderar, es dirigeix al lector per etzibar-li un insult final; “sempre, fidel lector, seràs un ase”.”

La imatge d’aquesta edició ha estat encarregada a l’artista Ingrid Ferrer Homs, i pot descarregar-se, juntament amb el pòster i el fullet que conté les traduccions del poema, des de la pàgina web de la ILC.

Les vint-i-dues llengües a les quals ha estat tra­duït el poema en el fullet són: alemany, amazic, anglès, àrab, aranès, búlgar, castellà, esperan­to, filipí, francès, gallec, grec, italià, llatí, panjabi (Pakistan), portuguès, romanès, rus, ucraïnès, urdú, wòlof i xinès.

Cada any són centenars els ajuntaments, biblioteques, escoles d’ensenyament i escriptura, casals i d’altres institucions i entitats que s’afegeixen a aquesta gran festa mundial de la poesia amb activitats de tota mena.

La celebració del Dia Mundial de la Poesia ha experimentat un creixement molt important durant els darrers anys, fins arribar a la mitjana de 250 activitats organitzades tant presencialment com a la xarxa.

Tant si baixes la vista vers la immunda

Tant si baixes la vista vers la immunda
gruta de l’Univers, alberg de pena,
on mai no s’ha avingut la llum serena
amb les tenebres de la nit profunda,

com si mires el cel, on claror abunda,
seguint dels signes la daurada vena,
o en la gran bola de fogueres plena,
busques els fonaments on tot es funda;

tant si te’n vas cap a la terra freda,
que un pàl·lid sol amb raigs escassos mira,
o cap al camp que l’equinocci abrasa,

si entres en mar tempestuosa o queda,
o estàs en terra, assossegat o amb ira…
Sempre, fidel lector, seràs un ase.

Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona)
Obra completa [“Sonets”], 1984
Adaptació de Josep Pedrals

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here