Un poema de Montserrat Abelló per celebrar el Dia Mundial de la Poesia

El dia 21 de març  es celebra el Dia Mundial de la Poesia.

Sopar. Montserrat Abelló 90 anys.

Va ser la UNESCO qui va proclamar aquest dia i són molts els actes que es realitzaran per celebrar un dels dies més poètics de l’any.

Per commemorar el Dia Mundial de la Poesia la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de diferents entitats d’arreu del territori lingüístic (escoles, associacions i institucions que participen de la cultura), ha impulsat l’organització de més d’un centenar d’activitats relacionades amb la poesia amb l’objectiu de popularitzar-la.

Laura Borràs, directora de la ILC, ha volgut remarcar que “aquestes accions serveixen per posar en valor la poesia i visualitzar en un sentit ric i positiu la diferència lingüística que existeix a les nostres escoles. Així provoquem un diàleg poètic singular en aquest calidoscopi lingüístic’.
Cada any es tria un  autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial.
Enguany s’ha encarregat a la poeta i traductora Montserrat Abelló. Abelló va iniciar la seva trajectòria poètica el 1963 amb Vida diària.

També s’han editat 22.000 exemplars d’un desplegable amb el poema en català “Tan sols la paraula nua”, escrit expressament per la poeta Montserrat Abelló i traduït a una vintena de llengües (Alemany, Amazic, Anglès, Àrab, Búlgar, Castellà, Euskera, Francès, Fula, Hebreu, Hindi, Italià, Mandarí, Occità (aranès), Portuguès, Romanès, Rus, Suec, Tagal, Wòlof).

Tan sols la paraula nua
la teva, mai la d’un altre,
la que reflecteix una vida
dins d’una solitud
curulla de promeses,
on tot és possible.

S’esvaneixen els dubtes
la foscor claror es torna
i els sols variants i múltiples
cauen damunt cada mot,
el cobreixen i donen força.

Enllà d’aquest ser-hi
tan precís que
s’allarga en el contingut
de cada paraula clara.

Com ho és la poesia

Tan sols la paraula nua de (Montserrat Abelló)