Un cel de plom, la vida novel·lada de Neus Català

Carme Martí ha acceptat el repte de novel·lar  a ‘Un cel de plom’ la vida de Neus Català, la darrera supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrüc

Filla de pagesos d’un petit poble del Priorat, Els Guiamets, Neus Català, tenia  vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Llavors va decidir ajudar a la causa  republicana i  es va fer responsable sanitària d’una colònia de 182 nens. Després vindria l’exili a França, on es va enamorar í va col·laborar amb la Resistència…
Més tard va ser capturada per les SS  i deportada als camps de Ravensbrück i Holleischen.

Ara Neus Català ha decidit explicar  de nou les seves memòries perquè Carme Martí en pugui fer una novel·la on s’aboquen tots els records d’una vida marcada per la lluita i la supervivència.
Neus Català va sobreviure a l’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes.

“Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola a la vegada que em sabia acompanyada. En la nostra immensa solitud ens teníem les unes a les altres.”

 

Un cop alliberada del camp de concentració  va prometre no oblidar i ara als noranta-sis anys es manté fidel a aquella promesa.

L’editorial Amsterdam llibres publica l’edició catalana i l’editorial Roca editorial la castellana sota el títol de Cenizas en el cielo.

Un cel de plom és una vegada més, un homenatge just i necessari a Neus Català i a totes persones que van patir l’horror d’una guerra i les conseqüències de viure en un camp de concentració.

Neus Català ho ha pogut explicar, però més de  sis  milions de presoners no en van sortir-ne vius d’aquells camps.