L’historiador Hèctor López ha trobat a l’Arxiu Diocesà de Barcelona una referència als Pastorets datada l’any 1678.

decretLa Coordinadora de Pastorets de Catalunya ha informat en un comunicat a la seva pàgina web de la troballa.

Fins ara la referència més antiga als Pastorets era de l’11 de febrer de 1721, però ara l’historiador Hèctor López ha trobat a l’Arxiu Diocesà de Barcelona una referència una referència prèvia dels Pastorets datada el 24 de març de 1678 i signat pel bisbe de Barcelona, Alonso de  Sotomayor, en el qual es prohibeixen representacions teatrals durant diverses festivitats, entre elles Els Pastorets.

Segons afirma en el comunicat, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, en el text descobert diu: (…) “havent expressament prohibit les representacions dels Pastorets en la nit de Nadal, i en els dies de l’Octava de Corpus, i Setmana Santa les representacions tocants a la institució del Santíssim Sagrament i de la Passió Sacrosanta de Crist Redemptor nostre, que en diferents Parròquies del nostre Bisbat s’acostumaven a representar, no per això algunes persones de la present Ciutat han deixat d’intentar voler fer semblants presentacions.” (…)

El mateix escrit també recull prohibicions d’altres representacions similars com és el cas de les Passions o d’altres representacions dins l’església durant diverses festivitats.

ELS PASTORETS DE JOSEP M. FOLCH I TORRES
Ja fa 100 anys de l’estrena al Coliseu Pompeia de Barcelona de l’obra teatral Els pastorets. Amb motiu del centenari de la primera representació de l’obra més coneguda de Josep M. Folch i Torres, l’editorial La Galera publica una nova edició revisada per Ramon Folch i Camarasa, fill de l’autor i representant de la Fundació Folch i Torres.

La Galera ha publicat fa poc el text íntegre de l’obra amb una edició en tapa dura molt acurada.
Cada any es representa arreu del territori català l’obra Els pastorets donant en moltes ocasions la primera oportunitat a molts actors i actriu a iniciar-se en el món teatral.