‘Tots els contes’ de Montserrat Roig, una delicatessen literària

Rosa dels Vents publica una edició il·lustrada per Sonia Pulido de tots els contes de l’escriptora catalana

L’any 1970 Montserrat Roig era guardonada amb el Premi Víctor Català amb ”Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen”. Aquest primer llibre de relats inicia el recull de Tots els contes que ha publicat l’editorial Rosa dels Vents i que aplega tota l’obra de relat curt de l’escriptora i autora de llibres com Ramona, adéu (1972), El temps de les cireres (1977), guardonada amb el Premi Sant Jordi el 1976, i L’hora violeta o Els catalans als camps nazis.

‘Tots els contes’ ens permet seguir l’evolució literària de Montserrat Roig i llegir els primers contes als darrers articles periodístics.
Montserrat Roig afirmava que ”Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen” representava ”el primer aplec escrit amb consciència d’escriptora”.

La segona part del recull de contes inclou els vuit relats publicats amb el títol ‘‘El cant de la joventut”. L’any 1989 publicava el nou recull de contes i una Montserrat Roig amb molta més experiència com a escriptora afirmava que ”La diferència entre la Montserrat Roig que començava a escriure i la d’ara és que abans sabia el que no volia i ara, cada vegada més, sé el que vull. I no ho he aconseguit, encara… Mentalment somniem l’obra i és perfecta, tot lliga, però al moment que t’hi poses, les teves pobres mans no hi arriben”.


Finalment la tercera part inclou una trentena de relats escrits entre 1990 i 1991 publicats en premsa en els últims anys de la seva vida, triats per Roger Sempere, fill de Montserrat Roig.
Sempere al pròleg del llibre assegura que ‘un conte pot aparèixer en els papers més inesperats’ i en algunes o ocasions ‘molts cronistes, ma mare ho era en premsa, han provat de barrejar ficció i realitat per tal d’objectivar amb més justícia”.
Pes tant ‘La crònica mai és objectiva i, per aquest motiu, un conte pot ser molt més veritable que la descripció més ajustada i fidel als fets ocorreguts” afirma el fill de Montserrat Roig.

‘Tots els contes’ de Montserrat Roig compta amb les il·lustracions de Sonia Pulido, recentment guardonada amb el Premi Nacional d’Il·lustració.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here