Toni Soler analitza les figures històriques de Macià i Companys.

La data del 14 d’abril de 1931, Francesc Macià va declarar la República catalana davant del miler de persones que es van concentrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona. 

Lluís Companys va proclamar la República des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona prometent que la defensarien amb la seva vida i, hores més tard, Francesc Macià va proclamar la sobirania catalana: “En nom del poble de Catalunya, proclamo la República Catalana.
Tres dies més tard i després de les pressions del govern de Madrid, Macià i Companys van decidir acceptar les condicions que els oferien, renunciar a la República Catalana i acceptar la instauració de la Generalitat que, en principi, anava a dotar a Catalunya d’una autonomia considerable.
La República de Macià va durar ben poc, i amb motiu del 80 aniversari d’aquesta proclamació, Toni Soler recupera aquest període històric en un moment de crisi i canvis polítics dins la societat catalana. El llibre apareix abans de l’estrena del documental que dirigirà Manuel Huerga.