Tiana segueix apostant pel negre amb el Festival de Novel·la Negra Catalana

Albert Villaró, Jaume Benavente, Xavier Aliaga, Jordi Cervera, Lluís Llort, Marc Moreno o Montse Sanjuan participen en la tercera edició del Festival de Novel·la Negra Catalana del 23 al 24 de gener.

tiana negraDurant dos dies el festival comptarà amb diverses activitats que serviran  per contribuir a la dignificació i normalització de la llengua catalana i la difusió de la literatura de gènere negre feta a casa nostra.

Un dels objectius de la tercera edició es consolidar-se com un festival de referència  tal i com destaca, Sebastià Bennasar, director del festival. ‘’ Crec que després d’aquests dos anys, en què el festival havia de néixer i fer-se un lloc a l’agenda, ara el repte és consolidar-lo i que a poc a poc els ciutadans se’l facin seu, que sàpiguen que és una cita anual que es manté al calendari cultural. Els reptes són augmentar el públic que passa per Tiana aquests dos dies, mantenir la qualitat dels darrers dos anys i contribuir a incrementar el nombre de lectors de novel·la negra en català.»

Entre els actes destacats d’aquesta edició hi haurà un combat de boxa literari entre Anna Maria Villalonga i Sebastià Bennasar,el lliurament del segon premi Memorial Agustí Vehí, a xerrada d’Àlex Martín sobre la figura de Rafel Tasis, i l’homenatge a l’editor Josep Forment, desaparegut recentment.

Un dels primers actes del fetsival està dedicat a la literatura negra andorrana on es podrá veure l’audiovisual Andorra criminal i la presència de l’escriptor Albert Villaró, que parlarà de la relació d’Andorra amb el crim.

Totes les activitats es realitzaran a la Sala Albéniz del Casal de Tiana amb la presència de destacats escriptors del gènere com Jordi Cervera, Margarida Aritzeta, Àlex Martín, LluísLlort, Marc Moreno, Albert Villaró i Josep Torrent.

 Tiana Negra compta un any més amb la col·laboració de les principals editorials de casa nostra especialitzades en el gènere, com la tianenca Meteora, Alrevés (Crims.cat), La Magrana (La Negra), Bromera, Llibres del Delicte, Edicions 62.

  

PROGRAMA D’ACTES

tiana negra bannerDivendres 23 de gener

19.00 hores. Inauguració del festival a càrrec de les autoritats.

19.15. Acte inaugural: Andorra criminal. Con­versa entre Sebastià Bennasar i Albert Villaró a l’entorn de la seva obra.

20.00. Projecció d’un reportatge sobre Andorra.

20.30. Presentació de la novel·la La sang és més dolça que la mel, de Josep Torrent, guanyador del primer premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana.

21.00. Recordatori de la figura de l’editor Josep Forment i lliurament del segon pre­mi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana.

21.15. Concert de peces negres a càrrec de la Societat Coral Joventut Tianenca.

 

Dissabte 24 de gener

12.00. Presentació de novetats negres. Lectura dra­matitzada d’aquestes, acompanyada de la música d’un saxo. A continuació taula rodona amb els autors. A càrrec de Maria Dolors Sàrries, Joana Cortils i Ma­ria Nunes (lectores) i Jaume Benavente, Xavier Alia­ga, Lluís Llort, Marc Moreno i Vicent Sanz(autors).

17.00. Rafel Tasis, el pare de la novel·la negra en català. Xerrada a càrrec d’Àlex Martín.

17.30. Pageses assassines, amb les autores Montse Sanjuan (La sergent Anna Grimm), Sílvia Mayans (Cap llàgrima sobre la tomba), i Marga­rida Aritzeta (L’amant xinès), Jordi Fernando, que parlarà de La Trampa de Teresa Juvé.

18.45. La música dels camaleons amb Jordi Cervera, periodista i escriptor, l’Inspector Miquel Hueso, cap del Grup Especial d’Intervenció dels Mossos d’Esquadra (GEI), l’Inspector Marc Caparrós, cap de la Brigada Mòbil del Mossos, i ex cap del GEI, i l’Inspector Salvador Rossell, cap de l’ABP dels Mossos d’Arenys de Mar i ex cap del GEI.

19.45. Gran combat de boxa literari. Anna Maria Villalonga contra Sebastià Bennasar. Àrbitre: J.R. Armadas.

20.30. Obra de teatre negra a càrrec de les companyies locals.

21.15. Cloenda.

Tots els actes del festival es realitzaran a la Sala Albéniz del Casal de Tiana.