La periodista i escriptora rep el guardó amb una novel·la ambientada a Galícia amb una família d’empresaris conservers gallecs com a protagonistes.

Sonsoles Ónega havia presentat la novel·la amb el títol de “Otoño sin ti” i amb el pseudònim de Gabriela Monte. Finalment el títol de l’obra és “Las hijas de la criada” on narra la història d’una família d’empresaris gallecs, els Valdés, que recorre els dos primers terços del segle XX i llocs com l’exòtica Cuba i la misteriora Galícia. Una història de tres generacions de dones gallegues  on les dones de la família, lluitadores i emprenedores, van crear tot un imperi conserver a la seva terra natal, però un terrible secret els va marcar les vides per sempre.

“Las hijas de la criada” serà la setena novel·la publicada per Sonsoles Onega. L’any 2004 va publicar “Calle Habana, esquina obispo” i l’any 2007 “Después del amor” ambientada a l’Espanya de la sego a república i que obtindre el Premio de Novela Fernando Lara.

Ónega durant el discurs d’agraïment ha volgut reivindicar la lectura afirmant que “Som els llibres que hem llegit i només farem un món millor si ens alimentem d’ells”.  Ha recordat que “No hi ha ciutadà millor armat enfront dels poders i abusos que el ciutadà llegit”. Ha volgut dedicar el premi “a les escriptores amb fills i als fills de les escriptores”.

El jove escriptor Alfonso Goizueta amb 23 anys ha estat el finalista amb la novel·la “La sangre del padre”. La novel·la presentada amb el títol de “El rey del este” narra la vida d’Alexandre Magne. Goizueta ha destacat que “Darrere del mite, aquesta novel·la busca a l’home. Alejandro Magno va marxar de casa buscant-se a si mateix, i en aquest viatge, en aquesta cerca estem tots, per descobrir-nos a nosaltres mateixos”.
Després de l’assassinat del seu pare, el jove Alexandre emprèn una expedició cap a Pèrsia per alliberar els pobles de la barbàrie. però expedició rere expedició, batalla rere batalla, aquest lloable objectiu es transforma en pura ambició, i ell mateix s’acaba convertint en un tirà que arrossega els seus a la mort.

Alfonso Goizueta és l’autor més jove en ser finalista del Premio Planeta. Amb 17 anys va publicar el seu primer llibre Limitando el poder 1871-1939, on analitzava la història de la diplomàcia occidental.

La novel·la guanyadora s’ha donat a conèixer en el tradicional sopar celebrat al Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona amb la presència d’un miler de convidats.

El Premio Planeta de Novela 2023 està dotat amb un  1.000.000 d’euros per a l’obra guanyadora i 200.000 euros per la finalista. El jurat del premi està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, directora d’Editorial Planeta i secretària del jurat amb vot.

L’edició 2023 del Premio Planeta  ha destacat per l’alta participació i de manuscrits presentants. El més d’un miler d’obres presentades, 461 més que a l’edició anterior, es valora des de l’organització com “una confirmació de la reputació del premi i denota l’interès que desperta el guardó en l’àmbit de les lletres a Espanya i Amèrica Llatina”.
Per primera vegada, els manuscrits es podien enviar en format digital, per mitjà de correu electrònic, un fet que “afavorit l’alta participació” i arribar a la xifra de 1.129 manuscrits presentants.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here