Publicada la novel·la pòstuma de l’escriptor britànic

©Nadav Kander Foto cedida per editorial Planeta

John le Carré era el pseudònim amb el qual signava l’escriptor de novel·les anglès David John Moore Cornwell.

John le Carré va començar a escriure “Silverview” (Columna/Planeta) després del llançament de la novel·la ‘Una veritat delicada” l’any 2013. Tres anys després presentaria la seva autobiografia, “Volar en cercles”, i més tard, “Un home decent”, una novel·la on oferia un dur al·legat contra el Brexit i els excessos de l’administració Trump.

Abans de morir (12-12-2020), Le Carré va deixar pràcticament finalitzada una novel·la que va decidir no publicar en vida. La va deixar en un calaix amb l’esperança que fos publicada després de la seva mort. Precisament, el seu fill, Nick, va examinar l’arxiu del seu pare i es va sorprendre en descobrir el manuscrit de “Projecte Silverview”.

Gràcies al fill i als editors i amb unes correccions mínimes, segons asseguren, van aconseguir publicar-la. Per Nick Cornwell, el fill de l’escriptor, a l’epíleg de l’obra afirma “Silverview fa una cosa que cap altra novel·la de le Carré no ha fet mai: mostra un Servei fragmentat, ple de faccions polítiques, no sempre amable amb aquells a qui hauria d’ajudar, no sempre efectiu o alerta, i definitivament gens segur de poder-se continuar justificant.”.

John Le Carré a “Silverview” ofereix un thriller que planteja, per primera vegada, com es tracta els espies de la pàtria després de la seva jubilació o, com en aquest cas, després de la seva mort. Al mateix temps també és una denúncia sobre la corrupció en els cercles de poder i també afronta a la novel·la qüestions com la infiltració dels serveis d’intel·ligència occidentals a les ONG que actuen en zones de conflicte.

El punt de partida de la novel·la s’inicia quan Julian Lawndsley ha renunciat a la seva bona feina a la City per una vida més senzilla portant una llibreria en una petita localitat costanera anglesa. Però tot just un parell de mesos després, un visitant altera la seva rutina. L’Edward, un emigrat polonès que viu a Silverview, la casa gran que hi ha als afores del poble, sembla que sap moltes coses sobre la família d’en Julian, i es mostra molt interessat en el funcionament d’aquesta nova i modesta llibreria.
Silverview és la fascinant història d’un enfrontament entre la innocència i l’experiència, i entre el deure públic i els valors morals privats.

La publicació de “Silverview” a finals de 2021 va coincidir amb el 60è aniversari de la publicació de “Trucada per a un mort”, la primera novel·la de John Le Carré, que a més de ser un dels destacats escriptors del gènere d’espies i suspens va ser funcionari del Ministeri d’Afers Estrangers del Regne Unit, abans d’iniciar la seva trajectòria literària. ‘Jo tenia vint-i-cinc anys quan, el 1956, vaig entrar formalment a l’MI5 com a funcionari subaltern. Si hagués estat una mica més jove, em van assegurar, no m’haurien considerat un candidat idoni’ assegurava l’autor al seu llibre de memòries “Volar en cercle”.

Autor entre altres best-sellers de “L’espia que tornava del fred”, “Un espia perfecte”, “La Casa Rússia”, “El sastre de Panamà”, “El jardiner constant”, “Amics absoluts”, “La cançó dels missioners” i “L’home més buscat”.

L’escriptor britànic assegurava que el procés d’escriptura és força especial “M’entusiasma escriure sobre la marxa, en llibretes, quan passejo, en trens i en cafès, i després tornar a casa a correcuita per espigolar entre el botí. Quan soc a Hampstead, hi ha un banc a The Heath que és el meu preferit, arrecerat sota un arbre majestuós i apartat dels seus companys, i allà és on m’agrada escriure. Sempre he escrit només a mà.”

Moltes de les novel·les de John Le Carré han estat adaptades al cinema “Un dia, espero, em reconeixeran que les millors pel·lícules de la meva obra van ser les que no es van arribar a fer mai. (…) afirmava l’autor.

“Silverview”, és el darrer servei de John Le Carré a la literatura d’espies i al thriller.