El científic i escriptor serà un dels convidats d’honor de la CATCON 2022


La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) és qui organitza la IV Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia que tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú.

La CATCON és la convenció de literatura fantàstica i de ciència-ficció que se celebra als territoris de parla catalana amb l’objectiu de ser un punt de trobada entres els autors i traductors del gènere, els bloguers, els afeccionats i les editorials.
Enguany l’escriptora sud-africana Lauren Beukes i l’escriptor i científic Salvador Macip són els convidats d’honor.

Macip en declaracions a L’Illa dels Llibres ha destacat que “Encara que soni redundant, és tot un honor i, a més, inesperat. I també una responsabilitat. Agraeixo molt als organitzadors que m’hagin escollit per l’edició d’enguany, perquè la ciència-ficció sempre ha sigut important per mi, com a lector i com a escriptor”.

Tot i que Macip no s’ha considerat mai un escriptor de ciència-ficció “perquè, a part de la meva primera novel·la (Mugrons de titani, escrita amb Sebastià Roig), en la qual sí que jugàvem conscientment a seguir (i pervertir una mica) les normes del gènere, en la resta utilitzo elements fantàstics com a eines narratives, però sense voler donar-los un paper central.” L’escriptor i científic confessa que li agrada “robar idees i trucs d’altres gèneres i barrejar-ho tot. Podríem dir que la ciència-ficció o la fantasia són una part imprescindible de la majoria de les meves novel·les, però no més essencial que altres. M’agrada incorporar aquests elements de forma orgànica, sense que es converteixin necessàriament en la força motriu.”

La ciència-ficció, segons Salvador Macip,”permet coses que són impossibles de fer si et quedes només en el terreny realista. Una de les millors maneres de reflexionar sobre el present sempre ha sigut parlar del futur, per exemple. Permetre l’entrada de la fantasia en una història t’obre una sèrie de portes que et permet expandir les idees originals cap a llocs insospitats”. Com a autor, assegura que la ciència-ficció “és tot un regal”. En català fer això sempre ha sigut complicat, perquè per defecte et posaven al calaix de la literatura juvenil, però les coses han canviat radicalment en els darrers deu anys. Ara hi ha una quantitat sana d’editorials i autors que sobreviuen fent ciència-ficció en català, la qual cosa demostra que hi ha una massa crítica de lectors adults que demana aquesta mena de productes, que potser abans no li arribaven”.

Finalment, Macip afirma que “S’han eliminat molts prejudicis i limitacions i estem vivint una petita edat d’or del fantàstic català, que esperem que duri molt.”

El dissabte 21 de maig, Salvador Macip serà convidat al CATCON per conversar amb el periodista i escriptor Ricard Ruiz, comissari del 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona.

Salvador Macip i Ricard Ruiz sota el nom de MACIP GARZÓN han publicat les novel·les de ciència-ficció “Herba negra” (Premi Ramon Muntaner 2016) i “Janowitz”,

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here