Ruta Sepetys s’endinsa en la Nova Orleans de la meitat del segle XX

 El color de los sueños és la segona novel·la després de l’èxit d’ Entre tonos de gris

Color sueños

La novel·la Entre tonos de gris (Maeva) va suposar el debut de l’escriptora Ruta Sepetys. La novel·la arrencava d’una experiència familiar per narrar l’horror que van viure milers de lituans que van ser deportats als  gulags  soviètics.

Molts d’aquests lituans van morir als camps de treball de Sibèria, i Sepetys va voler retre un homenatge als que van patir aquesta desagradable experiència.

La novel·la va aconseguir publicar-se a 46 països i  la traducció a gairebé una vintena de llengües.

Després d’un temps de reflexió Ruta Sepetys va decidir tornar a escriure i ho va fer amb una història molt diferent ambientada  a la ciutat de Nova Orleans de la meitat del segle XX.

color sueñosLa protagonista d’ El color de los sueños (Maeva), Josie, un jove de disset anys, filla d’una prostituta  ha d’espabilar-se pràcticament sola en un ambient poc recomanable i sense l’ajut de la seva mare.

Prostitutes i gàngsters passegen pel Barri Francès de la ciutat de Nova Orleans, personatges de classe baixa que es barregen  amb persones procedents de l’alta classe social i que practiquen una doble moral .

El  procès de documentació per crear l’ambientació necessària per poder crear una atmòsfera especial, ha estat segons paraules de l’escriptora ‘obsessiva’.   Tot va començar arran de la troballa del llibre ‘The last madame’ de Christie Wiltz  sobre la madame Norman Wallace.

‘Mi madre es una prostituta. No de esas rastreras que hacen la calle. La verdad es que es muy guapa, habla bastante bien y viste ropa bonita. Pero se acuesta con hombres a cambio de dinero o regalos, lo cual, de acuerdo al diccionario, la convierte en prostituta. Empezó a dedicarse a esto en 1940, cuando yo tenía siete años, el año que nos mudamos de Detroit a Nueva Orleans.

La relació d’odi entre la filla i la mare, fa que Josie visqui  i treballi en una llibreria del Barri Francès. Aquesta feina li permet mantenir una certa distància amb la seva mare.

Josie confia amb molt poca gent, especialment Willie,  la madame  del bordell on treballa la seva mare a qui  ajuda netejant les habitacions.

Especial també Charlotte, una noia de classe  alta que li farà entendre que el millor que pot fer és marxar de Nova Orleans. A partir d’aquets moments, Josie sommiarà per arribar a la Universitat.

Malgrat aquest inici ‘El color de los sueños’  (Maeva) també és una novel·la d’esperança. Si a la primera novel·la era la jove Lina qui a través dels seus dibuixos va aconseguir trobar les forces necessàries per sobreviure a ‘El color de los sueños’,  la jove Jossie ho farà gràcies a la literatura.

ruta Sepetys illa dels llibres


La novel·la de Ruta Sepetys es llegeix a ritme de jazz, ragtime i bluegrass, gràcies a una molt bona ambientació d’època.