El Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet públics el nom de les obres guardonades amb el Premi Llibreter 2022. Per primera vegada totes les obres premiades han estat escrites per dones.

Glòria de Castro i Rebecca Makkai han estat guardonades en les categories de Literatura Catalana i Altres literatures respectivament.

Pel que fa a la categoria infantil en català i altres literatures, les autores guardonades han estat Ana Pessoa i Eulàlia Canal. En la categoria d’àlbum il·lustrat  Rita Sineiro i Laia Domènech.

El Premi Llibreter és un guardó, organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, que atorguen les llibreries de Catalunya. Té per objectiu destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir-ne la difusió mitjançant la seva promoció a les llibreries.

L’editorial Edicions del Periscopi ha fet doblet aconseguint dos premis llibreters corresponents a les obles “El grans optimistes” de Rebecca Makkai i “L’instant abans de l’impacte” de Glòria de Castro.

Les obres guardonades d’aquesta edició són:

Altres literatures
Els grans optimistesLos optimistas, de Rebecca Makkai. Traducció al català de Marc Rubió; traducció al castellà d’Aurora Echevarría. Editat per Periscopi i Sexto Piso.

Rebecca Makkai ha escrit una novel·la sobre la mort i, en canvi, està plena de vida; sobre l’amistat en majúscules; sobre l’art i tota la seva transcendència. Una novel·la optimista malgrat la pèrdua col·lectiva durant una crisi devastadora en què van morir molts joves de SIDA. Uns personatges que decideixen esgarrapar la vida, agafar-se a l’amor, a l’amistat i sobreviure de totes totes a pesar del dol. Destaquem la narració entre la novel·la i el reportatge i la virtut de construir la història a partir de testimonis que es converteixen en personatges molt potents.

Literatura Catalana
L’instant abans de l’impacte, de Glòria de Castro. Editat per Periscopi.

L’autora es fa veu d’una generació, amb una crítica ferotge del sistema laboral i social que vivim, a través d’un dietari de desobediència consumista, escrit amb un humor negre exquisit i una prosa fluida i àgil. Una crítica mordaç del sistema capitalista, de la precarietat, de les polítiques de conciliació. Tot plegat amb un humor i una mala bava excel·lent. Rius per no plorar.

Literatura Infantil i juvenil d’altres literatures
Mary John, d’Ana Pessoa. Traducció de Mercè Ubach. Il·lustracions de Bernardo P. Carvalho. Editat per L’Altra Tribu.

Una novel·la com una extensa carta d’amor i una carta de desamor que es fa novel·la. Mary John descriu en segona persona el procés vital que travessa la seva protagonista, la María Joao, des de la infantesa fins a l’adolescència; tot penjant, sempre, d’un subjecte aliè: en Julio, Julio Pirata, el destinatari de la missiva. El seu primer amic, amor i desengany. Una novel·la de descobriment, de creixement, d’alliberament. Una història preciosa escrita amb un llenguatge fresc, del tot creïblement i poderosament literari, acompanyat per unes il·lustracions brillants

Literatura Infantil i juvenil en català
L’hivern del Sr. Jeroni, d’Eulàlia Canal. Editat per AnimaLlibres.

Un llibre d’Eulàlia Canal amb unes magnífiques il·lustracions de Jordi Vila Delclòs que ens parla de la solitud que pateix la gent gran, els prejudicis que té encara la nostra societat sobre certs aspectes i de com d’importat és també l’anomenada la família que un tria. Amb un llenguatge clar i una manera diferent de narrar la història la d’un narrador que ens explica una part de la història del Sr. Jeroni i per l’altre part la del Boi el net que ens explica amb ulls d’infant com és la vida del seu avi i la relació tan especial que té amb ell…

Àlbum Il·lustrat
Cues de somnisColas de sueños, de Rita Sineiro; Il·lustracions de Laia Domènech. Traducció al català Pere Comellas; traducció al castellà Teresa Matarranz. Editat per Akiara Books

Cues de somnis és una apologia franca de l’esperança i la fortalesa anímica de l’ésser humà. Humans dislocats per altres humans en un context de guerra; persones vençudes que malden per no ser derrotades i un pare -que simbolitza el temps present- que esperona el punt de vista vital i el somni del seu fill -que simbolitza el futur. Un àlbum homogeni que ens commina a llegir la realitat des del punt de vista del somni, transcendit el nihilisme i apostant per la vida acolorida i bategant. Això és la fe.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here