Una part dels beneficis de l’àlbum il·lustrat ‘Refugiada, l’odissea d’una familia’ (La Galera) es donarà a l’ONG de rescat de refugiats Proactiva OpenArms.

Anna Gordillo il·lustra ‘Refugiada, l’odissea d’una familia’ (La Galera) i ho fa amb uns blaus intensos que intensifica el drama dels refugiats a través de la mira d’una nena que no enten perquè ha d’abandonar casa seva.
La nena, que segons ella, viu en la millor casa del poble veu com ha de marxar de nit i abandonar el poble.

Les cares de por de la resta de persones que fugen sense saber a on no pases desapercebudes per part la protagonista. Les il·lustracions s’acompanyen d’uns textos curts però intensos de Tessa Julià Dinarès.

El fruiter, l’adroguer, la doctora o el bibliotecari també inicien un viatge amb un futur incert.

Tinc ganes de plorar. Però no ho faig. On anem? Per què marxem? Són les preguntes que passen pel cap a la protagonista d’aquesta història fictícia tan real.

Una part dels beneficis de l’àlbum il·lustrat ‘Refugiada, l’odissea d’una familia’ (La Galera) es donarà a l’ONG de rescat de refugiats Proactiva OpenArms.
Els membres de l’ONG asseguren que ‘Rescatarem les persones que necessitin la nostra ajuda al mar. Serem els ulls i la veu que denuncien el que està passant. El que ningú ens explica. Serem les mans que salven vides i serem els ulls i la veu que denuncien.’’

També narren el camí que han de fer els refugiats que ‘’una vegada al mar Egeu, els refugiats tenien un punt de sortida i d’arribada a Europa. Sortien de la costa turca i veien les illes gregues a l’horitzó, que localitzaven com la seva destinació. Ara, les rutes són molt més llargues i perilloses. El recorregut actual comença a la costa líbia. Els refugiats entren en embarcacions que poden arribar a transportar entre 150 i 300 persones, amb combustible que solament els permet fer 20 km, tot per arribar a aigües internacionals. Aquest recorregut pot durar entre 1 i 2 dies.

Un cop es troben en aigües internacionals, la sort és la seva única opció. Només poden esperar que algú passi i els salvi. Res els garanteix que això succeeixi. La desesperació és tan gran que s’ho juguen tot a aquesta carta.’’