Isabel Clara-Simó, Juan Marsé, Carlos Ruiz Zafón, John Le Carré, Luís Sepulveda, Mary Higgings Clark ens han deixat aquest any.

 

L’Illa dels Llibres us ofereix un repàs dels noms destacats del món del llibre que ens han deixat l’any 2020

 

13 de gener
Mor l’escriptora Isabel-Clara Simó als 76 anys. Nascuda a Alcoi el 1943.
Isabel-Clara Simó era sense cap mena de dubte una de les autores més destacades de la literatura catalana.
Autora de més d’una cinquantena de títols editats entre novel·les, contes, poesia, obres de teatre i literatura infantil i juvenil va destacar per ser  reivindicativa, compromesa i lluitadora pels drets de les dones.

Va ser  guardonada en múltiples ocasions; entre altres distincions, el 1978 amb el Premi Víctor Català per És quan miro que hi veig clar; el 1993 va rebre el premi Sant Jordi per La Salvatge, el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària, en el 2001 li van atorgar el premi Andròmina de narrativa per Hum… Rita!: l’home que ensumava dones, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en assaig, per En legítima defensa, Premi Joanot Martorell amb ‘Amor meva’.

 

28 de gener
Mor als 79 anys el filòleg Alberto Blecua

Nascut a Saragaossa l’any 1941 era Doctor del Filologia Romànica i des de 1970 professor de Filologia Espanyola a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Albert Blecua havia publicat assajos i edicions crítiques sobre obres de Lope de Vega, Cervantes, Góngora o Alberti.  També va ser membre corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola i membre de número de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i formava part des de feia una trentena d’anys del jurat del Premio Planeta.

 

31 gener
Mor l’escriptora  Mary Higgings Clark
Autora de més d’una cinquantena de novel·les de suspens, Mary Higgins Clark va vendre més 100 milions d’exemplars de les seves obres convertint-se en una autora de best-sellers.
Nascuda a  Nova York l’any 1927 va ser una autora molt popular en el gènere del suspens. L’associació nordamericana d’escriptors de novel·les de misteri la va escollir l’any 2000 com a Gran Mestra.

Edicions 62 ha editat la majoria de les seves novel·les en català amb títols com  Enlloc com a casa, Bessones vestides de blau, Em sona aquesta cançó, On t’amagues?, Records d’una altra vida, L’ombra del teu somriure i Caminaré sola.

En castellà Random House Mondadori és qui ha publicat la majoria de les seves novel·les.

 

8 de març
Mor l’escriptor Luis Racionero als 80 anys.

Fou director de la Biblioteca Nacional i premi Prudenci Bertrana l’any 1981 amb ‘Cercamón

 

24 març
Mor als 92 anys  Albert Uderzo el creador d’Astèrix i Obèlix.

L’any 1959 Albert Uderzo i René Goscinny, creaven un dels còmic més populars i coneguts del món.  Les xifres parlen per sí soles; més de 380 milions d’àlbums venuts a tot el món des de la publicació d’Astèrix el gal el 1959 amb traduccions a 111 llengües i dialectes, convertint-se en el còmic més traduït del món.

Després de la mort de Goscinny l’any 1977, Uderzo també dedicar-se també als textos fins que l’any 2013 anunciava que ja no podia seguir dibuixant i cedia els pinzells a l’il·lustrador Didier Conrad i al guionista Jean-Yves Ferri.

L’any 2019 coincidint en la celebració dels 60 anys es va publicar l’àlbum La filla de Vercingetòrix

 

6 d’abril: 
Mor el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet  als 79 anys
Benet i Jornet assegurava que la “seva passió pel teatre ha donat sentit a la seva vida”. L’any 2013 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes  Autor de més de 16 obres teatrals, traduïdes entre d’altres idiomes  al castellà, l’anglès, l’alemany, el francès, el grec i l’italià. Entre les seves obres teatrals destaquen ‘Una vella, coneguda olor’ “Desig”, “E.R”, “Testament” o “Fugaç”.
També era coneguda la seva activitat com a creador de sèries de televisió a Tv3 :  ‘Poble Nou’, ‘Rosa’, ‘Nissaga de Poder’, ‘Laberint d’ombres’, i ‘Ventdelplà’.

16 d’abril
Mor l’escriptor xilè Luis Sepulveda, autor de la novel·la ‘Un viejo que leía historias de amor’

L’escriptor i guionista ens deixava víctima del coronavirus. Autor de més d’un vintena de novel·les, guions, faules va destacat com l’escriptor de les novel·les ‘Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar’ i ‘Un viejo que leía historias de amor’

 

30 d’abril
Mor l’escriptora sueca Maj Sjowall

Maj Sjöwall (2013)

Amb el seu marit Per Wahlöö va escriure deu novel·les protagonitzades pel detectiu Martin Beck que es van convertir en la bíblia del gènere negre europeu.

La crítica social i política que apareixia a les novel·les protagonitzades per Martin Beck escrites entre els anys 1965-1975 van influenciar a destacats autors com Henning Mankell, Andrea Camillieri, Stieg Larsson o Assa Larsson.

Maj Sjöwall ma mort als 84 anys després d’una llarga malaltia. L’any 2013 visitava la ciutat de Barcelona per rebre rebut el Premi Pepe Carvalho durant la celebració de la BCNegra, un premi més que merescut per la seva contribució i reinvenció del gènere.

Les novel·les de Per Wahlo i Maj Sjowall van ser adaptades al cinema. Hans Abramson va dirigir la primera de la sèrie Roseanna interpretada per Keve Hjelm, Stuart Rosenberg dirigia la versió d’El policía que rie amb Walter Mattau en el paper de Martin Beck. El hombre del balcón i Los terrorista també van comptar amb adaptació al cinema.
Sjöwall va néixer l’any 1935 a Estocolm i als 19 anys ja treballava com a periodista i traductora. Anys més tard coneixeria a Per Wahlöö amb qui es casaria l’any 1962 i escriuria a quatre mans les deu novel·les de la sèrie Martin Beck.

19 de juny
Mor a Los Ángeles l’escriptor Carlos Ruiz Zafón als 55 anys.
L’autor de ‘L’ombra del vent’, moria a la seva residència de Los Angeles, Estats Units, a causa d’un càncer.

Carlos Ruiz Zafón era l’escriptor espanyol més llegit a tot el món després de Cervantes. Les seves obres han estat traduïdes a més de cinquanta idiomes i han estat reconegudes amb els principals guardons literaris.  Nascut a Barcelona, el 25 de setembre de 1964 va treballar com a director creatiu d’una important agència de publicitat a Barcelona, es va traslladar als Estats Units i el 1992 va decidir dedicar-se de ple a la literatura. El 1993 es dona a conèixer amb El Príncep de la Boira (Premi Edebé), considerada una de les seves millors novel·les juvenils i que conforma, al costat d’El Palau de la Mitjanit i Les Llums de SetembreLa trilogia de la Boira. El 1998 publicarà Marina, potser la més personal de totes les seves obres.

L’any 2001 publicava ‘L’ombra del vent’. L’èxit de la novel·la va ser gradual fins que va arribar el gran esclat i va passar a ser un dels escriptors de moda convertint-se durant dos anys seguits en l’autor més venut de Sant Jordi. El fet que l’èxit inicial fos gradual li va permetre assumir-ho millor. Carlos Ruiz Zafón afirmava l’any 2016 que el millor de l’èxit és ‘que t’ofereix llibertat i no estàs condicionat a les pressions i el pitjor és que a vegades provoques recel i rebuig, inclús en persones que no coneixes de res’.

La saga d”El Cementiri dels Llibres Oblidats’ està integrada per ‘L’Ombra del Vent’ (2001), ‘El Joc de l’Àngel’ (2008), ‘El Presoner del Cel’ (2011) i ‘El Laberint dels Esperits’ (2016).
Un dels objectius de les novel·les segons havia declarat l’autor era  ‘crear un híbrid de tots els gèneres possibles amb ingredients de tragèdia, novel·la policíaca, històries d’amor i combinar tots aquests registres.

 

19 de juliol
Mor l’escriptor Juan Marsé als 87 anys.
L’autor barceloní moria a l’Hospital Sant Pau i Santa Creu de Barcelona a conseqüència d’una llarga malaltia.
Nascut a Barcelona l’any 1933 Juan Marsé va ser autor de clàssics com Últimas tardes con Teresa,  La muchacha de las bragas de oro, Ronda de Guinardó, Si te dicen que caí, Rabos de lagartija, El amante bilingüe o El embrujo de Shanghai.   La seva primera novel·la es va publicar l’any 1960 amb el títol Encerrados en un solo juguete, 56 anys després presentava la seva darrera obra Esa puta tan distinguida.  L’any 2009 va rebre el Premio Cervantes en reconeixement a la seva obra literària.

De nom Juan Domingo Antonio Faneca Roca, va pasar a anomenar-se Juan Marsé després de la mort de la seva mare  Rosa Roca Arans durant el part.  El seu pare Domingo es va quedar sol amb la seva filla i amb el seu nou fill i després de conèixer el matrimoni Marsé, decideixen adoptar el nen.

Juan Marsé va ser un dels autors destacats de la Generació dels 50 i va saber narrar la Barcelona de la postguerra i crear personatges literaris com el Pijoparte, que va conseguir captivar a molts lectors.

 

31 de juliol
Mor als 100 anys l’editora Conxita Zendrera,

30 setembre
Mor als 88 anys Quino, el creador de Mafalda
De nom Joaquín Salvador Lavado Tejón era conegut com a Quino i la seva trajectòria com a dibuixant ha estat marcat per la creació d ela mítica Mafalda.
Nascut a l’Argentina l’any 1932, Quino era fill d’immigrants espanyols i la mort prematura dels seus pares i el seu aïllament va afavorir la seva dedicació al dibuix. Va estudiar a l’Escola de Belles arts de la Universitat de Cuyo i, als divuit anys, va marxar a Buenos Aires a provar sort amb els seus dibuixos. Aquest primer viatge va resultar infructuós pel que, en concloure el servei militar, va tornar a intentar-lo, encara que aquesta vegada ho va fer com a dibuixant publicitari fins que en 1962 el setmanari Primera Plana va acceptar publicar Mafalda com a tira fixa.

 

3 de desembre
Mor als 69 anys l’escriptor andorrà Albert Salvadó
Va ser conegut gràcies a les novel·les història i en especial per la  trilogia dedicada a Jaume I.  Albert Salvadó ha mort víctima d’un càncer als 69 anys.  Deixa enrere un bon nombre d’obres publicades, especialment de novel·la històrica.  Destaquen en aquest gènere El mestre de  Kheops, L’anell d’àtila, Els ulls d’Anníbal, La Gran Concubina d’Amoni  i autor de les trilogies dedicades a Jaume I el Conqueridor i Alí Bei.
També destaquen les novel·les  El rapte, el mort i el Marsellès i  Una vida en joc. L’informe Phaeton, Un vot per l’esperança, Obre els ulls i desperta, El relat de Gunter Passaris.
Va ser guardonat amb els premis Nestor Luján 1998, el Carlemany de novel·la el 2002, el Fiter i Rossell del Cercle de les Arts el 1999, Premi Internacional El Vi Fa Sang 2016 per la trajectòria literària o el de la revista Àgora el 2017.
Salvadó va ser  enginyer industrial  però també va compaginar l’escriptura amb la política on va arribar a ser a conseller de Cultura d’Andorra la Vella  els anys 2003-2007.  Va ser president del Partit Socialdemòcrata.

12 de desembre
Mor als 89 anys l’escriptor britànic John Cornwell, més conegut com a John Le Carré
.

L’escriptor i ex espia L’autor britànic moria als 89 anys al no superar una pneumònia.
John le Carré ha estat autor de best-sellers com L’espia que tornava del fred, Un espia perfecte, La Casa Rússia, El sastre de Panamà, El jardiner constant, Amics absoluts, La cançó dels missioners i L’home més buscat. Als 84 anys l’autor britànic  va decidir escriure les seves memòries sota el títol de ‘Volar en cercles’ (Grup 62/Planeta).

John le Carré, que a més de ser un dels destacats escriptors del gènere d’espies i suspens va ser funcionari del Ministeri d’Afers Estrangers del Regne Unit, abans d’iniciar la seva trajectòria literària.  ‘Jo tenia vint-i-cinc anys quan, el 1956, vaig entrar formalment a l’MI5 com a funcionari subaltern. Si hagués estat una mica més jove, em van assegurar, no m’haurien considerat un candidat idoni’ assegurava l’autor,

John le Carré, pseudònim de David Moore Cornwell, narrava a ‘Volar en cercles’ des dels anys en què va treballar per al Servei d’Intel·ligència britànic durant la Guerra Freda fins a una carrera com a escriptor que l’ha portat tant a la Cambodja devastada per la guerra com al Beirut en el moment culminant de la invasió israeliana del 1982, i també a la Rússia anterior i posterior a la caiguda del Mur de Berlín.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here