Els 23 del 23. Les recomanacions de Sant Jordi de L’Illa dels Llibres

L’illa dels llibres ofereix als seus lectors les 23 recomanacions de Sant Jordi.

sant jordi illa dels llibres

La posició de les novel·les no obeix a cap criteri de preferència respectes les altres recomanades.

[column-group] [column]bosques imantados juan vicoLos bosques imantados
Juan Vico
Seix Barral
Juan Vico presenta una novel·la on denuncia la manipulació de la informació i ho fa amb una història ambientada a França l’any 1870.
El bosc de Samiel és el lloc on es reuneixen tot tipus de persones, mèdiums, mags, premsa i alguns curiosos, amb la intenció de descobrir els fenòmens que succeiran el 10 de juliol.
El protagonista és en Víctor Blum, un periodista que vol combatre el frau i l’engany i que es troba amb un assassinat i la profanació d’una església.

Juan Vico és un jove autor que cal seguir-li la pista.[/column] [column]ultima sortidaLa última salida / L’última sortida
Federico Axat
Columna / Destino
L’escriptor argentí Federico Axat ens proposa un thriller psicològic ple de girs inesperats protagonitzat per en Ted McKay, un home ric amb una família perfecta però que ha decidit deixar-ho tot i suïcidar-se. Just abans de fer-ho sona el timbre, la seva primera reacció és ignorar-ho i prémer el gallet una vegada per totes, però aleshores descobreix una nota amagada entre les seves coses, una nota amb una cal·ligrafia que reconeix com a pròpia però que no recorda haver escrit:
OBRE LA PORTA
ÉS LA TEVA ÚLTIMA SORTIDA
Federico Axat ha escrit un dels thrillers del moment que Hollywood adaptarà al cinema en el futur.

[/column] [/column-group] [column-group] [column]noi casa muntanya John Boyne El noi de la casa de la muntanya / El niño en la cima de la montaña
John Boyne
Empúries / Salamandra
L’escriptor irlandès va sorprendre fa uns anys amb El noi del pijama de ratlles. Ara torna als escenaris d’aquella faula per narrar la vida d’un jove orfe que es veu obligat a viure amb la seva tieta al famós Berghof, la residència de descans d’Adolf Hitler.
John Boyne torna a escriure sobre un nen que pateix les conseqüències de l’horror nazi però aquest cop sense la innocència del protagonista d’El noi del pijama a ratlles.

[/column] [column] departamento_especulacionesDepartament d’especulacions / Departament de especulaciones
Jenny Offill
Amsterdam Llibres / Libros del Asteroide
La novel·la va ser qualificada de una de les deu millors de l’any 2014 pel New York Times Review. Jenny Offill descriu la relació d’una parella al llarg dels anys i de com es va transformant l’amor o l’ideal d’amor.
Escrita amb bon de sentit de l’humor, ‘Departament d’especulacions’ està narrada en forma de diari personal de la protagonista que intenta trobar en quin moment la seva relació matrimonial va començar a torçar-se i quina és la causa que encara el manté units. Les pors, la maternitat, l’adulteri i els dubtes sobre el matrimoni feliç van sorgint en una novel·la que cal llegir a poc a poc i reflexionar sobre cada frase de l’escriptora nord-americana.

[/column] [/column-group] [column-group] [column]aniversari inma monsoL’aniversari
Imma Monsó
Columna
Imma Monsó ha consolidat una carrera literària sense fer gaire soroll. L’autora de La dona veloç o Un home de paraula’ presenta amb ‘L’aniversari’ una parella en crisi després de vint-i-cinc anys de vida conjunta. Ell sempre ha estat bé amb la rutina però a ella sempre li han agradat els canvis i les ganes que la sorprenguin fugin de la previsibilitat. Tots dos han optat pel silenci com a opció per salvar la relació, però tot canvia en el dia de la celebració de l’aniversari quan queden atrapats dins del cotxe enmig d’un bosc. No calen gaires espais ni personatges per crear una atmosfera de misteri i disseccionar les complicades, a vegades, relacions humanes[/column] [column]guitarra blava john banvilleLa guitarra blava/La guitarra azul
John Banville
Bromera/Alfaguara
El protagonista de la novel·la  Oliver Orme, és un  pintor en hores baixes que ha estat abandonat per  la seva musa. És també un lladre que roba pel plaer eròtic d’apoderar-se de les pertinences dels altres. Possessions com la irresistible Polly, la dona del seu amic Marcus.

Les històries que ens proposa John Banville són importants, però el que més meravella de les seves novel·les. és com cuida el llenguatge fins al punt de crear una literatura on el més important és el ‘com’ i no pas el ‘què’ explica’, on no deixa res a l’atzar o improvisació. + INFORMACIÓ

[/column] [/column-group] [column-group] [column]vae victusVae Victus Albert Sánchez Piñol La Campana Vae Victus’, comença el 12 de setembre de 1714, l’endemà de la caiguda de Barcelona i poc abans que Zuviría fugi a l’Amèrica del Nord, on ajudarà els indis yames en la guerra contra els colons anglesos. Després de l’aventura americana tornarem a Catalunya, però també anirem a Londres, Alemanya i f ins i tot Nova Zelanda.

A la novel·la també es retrobarà amb personatges històrics que ja vam conèixer a Victus, com l’ambigu duc de Berwick, el seu acèrrim enemic Verboom o l’admirat general Villarroel, alhora que en descobrirem de nous, com el famós guerriller antiborbònic Pere Joan Barceló –àlies Carrasclet– o l’explorador anglès James Cook. +INFORMACIÓ

[/column] [column]focverdJordi de Manuel
Foc verd
Editorial Alrevés
L’escriptor Jordi de Manuel recupera el personatge de l’inspector Marc Sergiot.
Foc lent és el vuitè lliurament de la sèrie després de la publicació de títols com’ El raptor de gnoms’, ‘L’olor de la pluja’, ‘Mans lliures’ i ‘La mort del corredor de fons’.
Ja setze anys del primer títol amb l’inspector Sergiot amb qui, De Manuel ha consolidat una trajectòria que molt més enllà del gènere negre.
A ‘Foc verd’, l’inspector viatjarà a Galícia per passar uns dies amb el seu company de comissaria Xulio Coirós i deixar enrere la calor sufocant de la ciutat de Barcelona.
Una estranya mort vint-i-tres anys enrere que farà reviure una part del passat de Coirós i la troballa recent d’un cos carbonitzat en un incendi forestal farà que el viatge no sigui precisament un període de vacances.
De Manuel també ha volgut amb ‘Foc verd’ recorre pel passat del protagonista, fet que serveix descobrir l’inspector Marc Sergiot als nous lectors. +INFORMACIÓ [/column] [/column-group] [column-group] [column]oona-i-salinger_imgFréderic Beigdeber
Oona i Salinguer
Amsterdam Llibres /
Anagrama

L’escriptor francès recrea la relació entre l’autor d’E’l vigilant en el camp de sègol’ i la que es convertiria anys més tard en la dona de Charles Chaplin  ‘Oona i Salinger’ (Amsterdam/Anagrama) recrea també l’ambient del Nova York dels anys 40 on hi desfilen personatges com Truman Capote, Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Eugene O’Neill o Charles Chaplin.
La relació de Salinger i Oona va ser més aviat curta i va ser interrompuda per la Segona Guerra Mundial. Salinger després dels fets a Pearl Harbour va allistar-se voluntari a l’exèrcit per lluitar a Europa contra els nazis, participant en diverses campanyes com el desembarcament de Normandia.
Salinger i Oona es van intercanviar cartes durant el període en què l’escriptor va estar al front però a poc a poc la relació es va refredar i la distància física, d’uns nou mil quilòmetres entre Oona i Salinger va provocar que tres anys després, ella conegués a Charles Chaplin amb qui es va casar i van tenir vuit fills. + INFORMACIÓ

[/column] [column]posteguillo legion perdidaLa última legión
Santiago Posteguillo
Planeta
Santiago Posteguillo narra ara a  ’La legión perdia’ (Planeta), el final del mandat de Trajà i la idea expansionista de l’emperador romà que tenia com a objectiu de creuar l’Eufrates i conquerir els territoris asiàtics.
Roma, Partia, índia i Xina són els escenaris per on transcorren les pàgines de ‘La legión maldita’ però abans d’iniciar la campanya militar, l’emperador Trajà, haurà de convèncer al senat i als seus homes per portar a terme el seu somni, però ha d’enfrontar-se als malsons de la història de Roma.
Uns 150 anys abans, el cònsul Cras va fracassar amb el mateix objectiu i el seu exèrcit va ser destrossat pels parts a Carrhae, una derrota que mai oblidaria l’imperi romà i ningú va saber exactament què va passar amb aquella legió perduda.
Novament, Trajà haurà de demostrar el seu lideratge i vèncer la por dels seus soldats que temen acabar com la legió perduda, perquè finalment el seu somni expansionista tingui l’èxit esperat. +INFORMACIÓ

[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]portada_a-punt-destrena1-668x1024A punt d’estrena
Maria Carme Roca
Columna

‘A punt d’estrena’  (Columna) és una novel·la a cavall entre Manresa i Barcelona que narra el somni d’Eulàlia Rovira, una noia que desitja ser maniquí en una època on ser-ho estava mal vist.
L’Eulàlia sempre s’ha interessat pel món de la confecció i les circumstàncies la duran a treballar de dependenta als grans magatzems de Can Jorba i a participar en les desfilades i amb el pas del temps la seva cotització va augmentant i acaba sent maniquí de Manuel Pertegaz.
‘A punt d’estrena’ descriu el món de l’alta costura de la ciutat de Barcelona durant els anys 50, tot i que l’ofici de maniquí no tenia la visibilitat o el ‘glamur’ de les actuals models. Maria Carme Roca assegura que les maniquins eren considerades ‘’com un penjador que lluïa la roba’ perquè la cotització i el glamur de les models arribaria molt més tard. + INFORMACIÓ

[/column] [column]barcelonadenovela_cat_3d_web-171x300Barcelona de novel·la
Raúl Montilla
Ed Diëresis
Des de fa segles Barcelona s’ha convertit en el centre i motor del sector editorial i la quantitat de novel·les que fan referència a la ciutat és immensa.
El periodista Raúl Montilla assumeix el repte de catalogar i mostrar la Barcelona més literària i mostrar al lector tot un seguit de rutes relacionades amb més de 100 novel·les d’autors tan diversos i diferents com Eduardo Mendoza, Mercè Rodoreda, George Orwell, Terenci Moix, Coia Valls, Manuel Vázquez Montalban o González Ledesma.
Condensar i resumir la Barcelona més literària no ha estat una tasca fàcil, però Raúl Montilla ha elaborat una guia molt didàctica i amena que farà descobrir les diferents Barcelones i les seves grans novel·les, perquè en realitat, com assegura Montilla ‘no existeix la gran novel·la sobre Barcelona perquè en realitat s’han escrit moltes grans novel·les sobre la ciutat’’. + INFORMACIÓ

[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]diario-de-un-vampiro-en-pijamaDiario de un vampiro en pijama
Mathias Malzieu
Reservoir Books

L’autor de l’exitosa ‘La mecànica del cor’ narra a ‘Diario de un vampiro con pijama’ la superació d’una greu malaltia. Mathias Malzieu utilitza el format del diari personal per descriure el període que comprèn entre el mes de novembre de 2013 i desembre de 2014 quan en  un dels seus millors moments creatius en l’àmbit literari i musical pateix una aplàsia medul·lar.
Malgrat la baixada als inferns i els moments terribles descrits, per afrontar la nova situació, Mathias Malzieu assegura que l’unica oportunitat de resistir era escriure
‘Diario de un vampiro en pijama’  és un llibre escrit des de les emocions, amb bon humor i optimisme com és habitual en l’obra de Mathias Malzieu Per Malzieu salvar la vida ha estat l’aventura més extraordinària que ha viscut que li ha permès seguir somiant com també ho seguiran fent els seus lectors.  + INFORMACIÓ

[/column] [column]HISTORIA DE UN CANALLA JULIA NAVARROHistòria d’un canalla
Julia Navarro
Rosa dels Vents/Plaza&Janés

Julia Navarro canvia de registre per oferir-nos a ‘Història d’un canalla’  una novel·la diferent on ens mostra l’ambició, la cobdícia i l’egoisme de l’ésser humà de la mà de Thomas Spencer a qui qualifica d’autèntic canalla capaç de fer qualsevol cosa per aconseguir els seus interessos.
Thomas Spencer narra els moments que li van portar a triomfar com a publicista i assessor d’imatge, des dels anys vuitanta fins a l’actualitat, descriu els tèrbols mecanismes dels quals se serveix el poder, així com el sofisticat escenari que les grans fortunes i els mitjans de comunicació posen al servei dels polítics.
Es tracta de la novel·la més psicològica de les que ha escrit fins ara i està ambientada entre Nova York i Londres, amb un parell de breus incursions a Espanya. + INFORMACIÓ

[/column] [/column-group] [column-group] [column]angulo muertoÁngulo muerto
Aro Sainz de la Maza
RBA
Després de ‘El asesino de la Pedrera’(2012), Sainz de la Maza torna amb una nova novel·la protagonitzada per l’inspector dels Mossos d’Esquadra Milo Malart. Barcelona és un cop més, l’escenari de la novel·la des de la part alta de la ciutat però també els barris més marginats.
Una noia jove és assassinada al Parc de Collserola i l’aparació per diferents parcs de ciutat de gossos assassinats centren bona part  de la investigació de Milo Malart, però a ‘El ángulo muerto’ hi apareixen personatges marcats per la crisi i la corrupció envoltats d’una atmosfera asfixiant i fosca.
Novel·la negra de tall clàssic marcada per la denominació de novel·la negra mediterrània on l’autor aboca la mala llet que ha provocat la crisi econòmica.

[/column] [column]dies sense gloriaEls dies sense glòria
Sílvia Alcàntara
Edicions del 1984
L’autora d’’Olor de Colònia’ publica la tercera novel·la i es consolida novament com una de les veus narratives més interessants.
‘Els dies sense glòria’ s’inicia l’any 1930 uns anys fins a l’actualitat per explorar un cop més en les relacions humanes de la mà d’una família de la Catalunya central que ha d’abandonar el camp per anar a viure a la ciutat. Si amb les anteriors novel·la, l’autora feia un retrat de la vida en una colònia tèxtil, amb ‘Els dies sense glòria’, va molt més enllà.
La novel·la arrenca amb la Glòria en coma i el seu marit, Enric al seu costat, fet que servirà per oferir-nos la història d’una nissaga familiar que arrenca uns anys abans de l’esclat de la Guerra Civil. [/column] [/column-group] [column-group] [column]monica batetNeu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres
Mònica Batet
Meteora
Després de ‘No et miris el riu’, novel·la que va captivar a lectors i crítica, Mònica Batet torna amb Neu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres, demostrant un cop més la seva qualitat com a escriptora.
Batet ens proposa viatjar a uns ambients freds, concretament a l’àrtic en un entorn totalment nevat, on uns escriptors han de fugir l’any 1965 d’un país governat per una dictadura. Abans de marxar cap a l’exili a  París deixen la seva filla al seu avi i la relació entre ells dos centra bona part de la novel·la.
Amb el temps, la noia anirà entenent aquella fugida precipitada i la vinculació del seu pare amb «No Pensem Com Vosaltres», un moviment polític i literari que alimenta la resistència al règim dictatorial i el pensament de les generacions noves. +INFORMACIÓ[/column] [column]la confessio lleonaLa confessió de la lleona
Mia Couto
Periscopi /Alfaguara
Nascut a Moçambic, Mia Couto és un dels escriptors més importants en llengua portuguesa i la seva obra s’aproxima al realisme màgic de la literatura sud-americana. Amb La confessió de la lleona ens situa a Kulumani, un poble aïllat de Moçambic, on les tradicions i creences ancestrals es veuen amenaçades des que una lleona ha començat a matar les dones que hi viuen.
Mia Couto dóna veu a l’Arcàngel, el caçador encarregat d’abatre la lleona, i a la Mariamar la seva antiga amant, que s’amaga a casa després de la mort de la seva germana petita. Una història explicada des de dos punts de vista del diari de la Mariamar i el del caçador
La faula li serveix a Couto construir una novel·la contra l’opressió a les dones amb el seu característic realisme màgic, on la feminitat és l’ànima de ‘La confessió de la lleona’ [/column] [/column-group] [column-group] [column]ETHERIA CATEtheria
Coia Valls
Ediciones B
L’autora d’El Mercader i La cuinera publica  ‘Etheria’ (Ediciones B), la sisena novel·la on torna a la novel·la històrica amb una narració ambientada en el  darrer terç del segle IV. Ethèria, una dona noble de Gal·laècia emparentada amb l’emperador Teodosi, emprèn un viatge a Terra Santa perseguint el seu somni. Durant el seu pas per Lugo, Saragossa, Tarragona, Barcelona, Girona, Roma, i altres ciutats, escriurà un diari per transmetre aquesta experiència a les seves deixebles.
Etheria es va convertir en la primera pelegrina de la història però en el viatge que ens proposa Coia Valls, la protagonista no estarà sola i s’haurà d’enfortar als perills d’un gran viatge pels indrets més sagrats del cristianisme. +INFORMACIÓ [/column] [column]siete-asesinatos-marlon-jamesUna breu història de set assassinats / Breve historia de siete asesinatos
Bromera/Malpaso

Marlon James
La novel·la guanyadora del prestigiós premi Man Booker del 2015 s’inicia amb l’intent d’assassinat de Bob Marley el 3 de desembre de 1976 durant un assaig i a dos dies d’un concert gartuït a la capital de Jamaica on el cantant volia  alleugerir les tensions polítiques del país.
Set homes armats amb metralletes irrompen a la casa del cantant i aquest atac gairebé posa fi a les vides de Marley, la seva dona i el seu mànager. Marley va poder sobrire a l’atac i va poder fe rel concert però després va abandonar el país.
Marlon James es refereix a Marley com el ‘’Cantant’, sense citar el seu nom  i aprofita aquest fet històric per recrear la situació i la recent història de Jamàica, des dels barris pobres de Kingston dels 70 fins al crac dels 80 a Nova York o la Jamaica més radicalitzada dels 90.

[/column] [/column-group] [column-group] [column]GorskyPortadaOK_smallGorski /Gorsky
Vesna Goldsworthy
Angle Editorial /Edhasa
Novel·la situada a Londres on hi viu l’oligarca rus, Gorki, acostumat a aconseguir tot el que desitja gràcies als seus diners ha decidit comprar una mansió a costat del Tàmesi.
Una tarda el multimilionari rus entra en una llibreria del barri de Chelsea amb un encàrrec inusual: construir la major biblioteca privada d’Europa. Com a avançament, deixa un xec per 250 000 lliures. El seu objectiu va més enllà dels diners i persegueix  l’amor de Natalia, russa també, a qui coneix des de la infància i que ara està casada amb un anglès.
Nikola Kimović, immigrant serbi que treballa a la llibreria de la zona alta de Londres, serà qui rebi el sorprenent encàrrec i es veurà submergit en el privilegiat món dels rics, un món ple de llibres, art, luxes i oportunitats, però també de perills.

[/column] [column]la-vispera-de-casi-todo-victor-del-arbol-portadaLa víspera de casi todo
Víctor del Árbol
Destino
L’escriptor  Víctor del Árbol amb la novel·la  ’La víspera de casi todo’  ha rebut el 72è Premi Nadal de Novel·la.
En Germinal Ibarra és un policia desencantat perseguit pels rumors i la seva pròpia consciència. Fa tres anys que va decidir arrossegar la melancolia fins a una comissaria a la Corunya on va demanar el trasllat després que la resolució del sonat cas de l’assassinat de la petita Amanda el convertís en l’heroi que ell mai no va voler ser ni va sentir que fos. Però el refugi i l’anonimat que en Germinal pensava haver aconseguit es veu interromput una nit quan una dona ingressada a l’hospital per lesions violentes reclama la seva presència. +INFORMACIÓ [/column] [/column-group] [column-group] [column]abcedari per a adultsABCDARI per a adults
Òscar Dalmau i Pilarín Bayés
Bridge
Provocatiu, irreverent i políticament incorrecte és el diccionari que ha  il·lustrat Pilarín Bayés acompanyant els textos del popular Òscar Dalmau.
L’il·lustradora catalana arrisca i presenta un projecte prou potent amb un abecedari que comença amb la lletra A d’Adulteri i acaba amb la lletra Z de Zoofília.
Un abecedari per a adults que recorda als clàssics abecedaris per a nens però que Dalmau i Bayés han volgut adaptar-lo a majors de 18 anys.  Un experiment que funciona i sorprèn.

[/column] [column][/column] [/column-group]