Philip Kerr torna al món del futbol amb ‘La mano de Dios’’

Philip Kerr segueix trobant inspiració en el món del futbol per escriure una nova novel·la protagonitzada per l’entrenador Scott Manson.

la mano de dios kerrLa mano de Dios (RBA) segueix ambientada en el món del futbol però amb la crisi grega com a rerefons.
Una eliminatòria de la Uefa Champions League entre el London City i el Panathinaikos inicia la segona novel·la de Philip Kerr ambientada en el món del futbol. Philip Kerr descriu la situació social i econòmica que encara pateix el país grec.

‘En Grecia , que te paguen lo que te corresponde es como que te toque la loteria’ assegura un dels personatges de la novel·la. La mano de Dios també descriu la rivalitat entre els aficionats grecs i les aficions que potent a l’extrem la passió pels seus equips, sovint amb una violència desmesurada.

Bekim, uns dels jugadors més destacats del London City mor en estranyes circumstàncies en el mateix terreny de joc i l’equip anglès no podrà sortir del país grec fins que no avanci la investigació i se sàpiguen les causes del realment ha provocat la mort del jugador.

Davant de la mort del jugador , l’entrenador Scott Manson assegura que ‘Todos los equipos necesitan tener su propio Jesuscristo. Alguien capaz de convertir el agua en jodido vino, de curar a los Ciegos y a los leprosos, y de levantar al equipo de entre los muertos cuando la cosa se pone muy fea. El nuestro era Bekim’

La policia grega fa públic un vídeo on es pot veure com una misteriosa dona entra la nit anterior a l’habitació del futbolista, i poques hores després apareix ofegada en el port.

Un vegada més Scott Manson haurà de fer d’entrenador però també de detectiu com ja va succeir a ‘Mercado de inverno’ on li va tocar fer-se càrrec de la investigació de l’assassinat de Zarco, l’entrenador del London City
Scott Manson assegura que ‘Com és evidente, hacer de Sherlock Holmes en Grecia és más sencillo que en otros paises. Cuando todo el mundo tiene cara de ‘Tío, ¿Podriás darme algo suelto?’, es relativamente sencillo para alguien con dinero – alguien como yo- a conseguir lo que quiere, más o menos. Aunque también había aprendido a no pasarme de generoso. Allí donde el salario medio mensual no llega a los mil euros, un billetino de cincuenta casi dos dias de paga’.

La corrupció és un dels temes que Kerr ofereix en aquest nou lliurament sobre l’estranya mort d’un jugador i l’estreta relació de les prostitutes amb el futbol, tot això amb l’esclat de la crisi econòmica a Grècia i enmig del caos per les constants vagues.

Philip Kerr - L'illa dels llibresSeguidor de l’Arsenal, Philip Kerr comentava en una entrevista a L’illa dels Llibres que es va deixar seduir per aquest esport ” és difícil no ser un seguidor del futbol al Regne Unit, perquè t’ho trobes a tot arreu, constantment als diaris, a la televisió, Internet… és com un fenomen cultural. Més encara, és un fenomen polític. Per tot això, em vaig deixar seduir per aquest esport a l’hora d’escriure la meva novel·la.”

L’escriptor escocès obre un camp poc explotat en el terreny literari, perquè malgrat que el futbol és l’esport rei arreu del món, la literatura i menys la de color negre ha mostrat interès ” però no sé què passa amb el futbol, perquè és un món que té molts ingredients per a la novel·la negra: nois joves, sexe, drogues, corrupció… Així que em vaig sentir afortunat quan vaig veure que no hi havia gaire novel·la negra sobre el futbol” assegura Kerr.

El personatge de Manson disposat a tot, trenca els tòpics de futbolista o entrenador que no és capaç veure més enllà del futbol.
Escocès de mare alemanya, Scott Manson està a punt de fer 40 anys i compta amb diversos títols universitaris. En el terreny futbolístic, el personatge creat per Kerr va destacar com a jugador als equips de l’Arsenal i el Southampton. Com a entrenador va estudiar a Institut Johan Cruyff i va ser ajudant de Pep Guardiola i Jupp Heynckes al Barça i al Bayern de Munich.

Després de Mercado de invierno i La mano de Dios, Philip Kerr promet més lliuraments de la sèrie Scott Manson amb ‘Falso nueve’ un tercer lliurament que tal com assegurava a l’entrevista realitzada l’any 2015 a L’Illa dels Llibres ‘estarà ambientada a Barcelona, París i el Carib, però és cert que Barcelona ocupa bona part de la història. Messi apareixerà, però per donar context, no pas com a personatge de la trama”.

Després de vendre més de 25 milions d’exemplars a tot el món ,gràcies sobretot a la sèrie protagonitzada per Bernie Gunther, Kerr continuarà també amb noves històries del seu conegut detectiu.