Patrick Modiano guanya el Premi Nobel de Literatura

L’escriptor francès malgrat no estar entre els principals favorits s´endú el prestigiós guardó.

patrick midiano

Patrick Modiano és en aquests moments un dels referents de la literatura francesa. S’ha guanyat un lloc respectable gràcies a novel·les En el cafè de la joventut o el Carrer de les Botigues Fosques (Premi Goncourt 1978).

Modiano ha captivat amb una literatura basa en el record i la memòria dels personatges de les seves obres. Ara afegeix al seu currículum el Premi Nobel de Literatura 2014 que li ha concedit l’Acadèmia Sueca ”per l’art de la memòria amb el qual ha evocat l’inintel·ligible dels destins humans i ha revelat el món de la vida de l’ocupació”.

Nascut a Boulogne-Billancourt, l’any 1945 ha publicat les novel·les, Carrer de les Botigues Fosques (premi Goncourt 1978), Una joventut (1981), Barri perdut (1984), Diumenges d’agost (1986) i La petita joia (1981), En el cafè de la joventut perduda (premi de la revista Lire a la millor novel·la francesa del 2007), L’horitzó (2010)

En català  la seva obra ha estat publicada per l’editorial Proa i el mes de maig d’aquest any publicava la darrera novel·la  ‘L’herba de les nits’, on l’escriptor francès s’acostava  al gènere negre amb una historia ambientada a Paris i  protagonitzada per un escriptor que reconstrueix la vida de  la Dannie desapareguda sense deixar rastre cinquanta anys abans.

En castellà l’obra de Patrick Modiano s’ha publicat a  Anagrama, Alfaguara , Seix Barral, El Aleph Editores i Debate.