La novel·la recorre la vida d’un exiliat fill de rabassaires que s’enamora d’una jove i decideixen refugiar-se a França durant la Segona Guerra Mundial.

L’escriptor i periodista Andreu Claret ha estat guardonat amb el XLIII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull. La novel·la “París érem nosaltres” s’ha imposat als 55 originals presentats enguany i l’autor s’endú els 60.000 euros de dotació econòmica.

 “París érem nosaltresés una novel·la d’una ambientació històrica amb personatges, que contribueix a tancar les ferides que la guerra i l’exili van produir en moltes famílies catalanes.  Claret ha confessat “He volgut cloure la meva incursió literària al període de la República, la Guerra Civil i l’exili: El secret del brigadista, El cònsol de Barcelona (Premi Nèstor Luján) i 1939. La caiguda de Barcelona. Ho he fet resseguint la història de la meva família, i reconec que aquesta dimensió íntima de la novel·la ha estat un repte literari i un desafiament personal”.

Compromès amb la República i proper a Lluís Companys durant la Guerra Civil, el protagonista de la novel·la se sobreposa a l’ambient tòxic de l’exili i combat l’adversitat. Gestiona el circ més gran de França, explota boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana, organitza els primers concerts solidaris de Pau Casals, col·labora amb el maquis de la Cerdanya, escapa de les urpes de la Gestapo i dirigeix una publicació catalanista que advoca per la unitat.

 El jurat del Premi Ramon Llull ha estat format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales.

Andreu Claret Serra ha publicat una trilogia de novel·les sobre la Guerra Civil a Catalunya: El secret del brigadista (2008), El cònsol de Barcelona (2019), amb la qual va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica i 1939. La caiguda de Barcelona (2021). També és autor de Venjança (2017), ambientada a l’Alexandria dels temps d’Hipàtia

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here