Pa negre arrassa als Goya.


Pa negre ha estat la pel·lícula triomfadora de la 25 edició dels Premios Goya. L’adaptació de la novel·la d’Emili Teixidor ha guanyat 9 Goyas.

Pa negre ha aconseguit  els Goya a  la Millor pel·lícula, millor direcció per Agustí Villaronga, millor actriu per  Nora Navas, millor actriu revelació, per Marina Comas, millor direcció artística per  Ana Alvargonzález, millor actriu de repartiment per Laia Marull, millor guió adaptat, millor fotografia i  millor actor revelació per Francesc Colomer.
“Pa negre” era  amb 14 nominacions, la segona pel·lícula més nominada, després de “Balada triste de trompeta”, d’Álex de la Iglesia
L’èxit de Pa negre també és l’èxit d’Emili Teixidor, l’autor de la novel·la i que durant tants anys s’ha dedicat a escriure grans novel·les per al públic adult i també infantil.
L’èxit del cinema català també ha de continuar amb l’èxit dels escriptors/es que escriuen en català.

Pa negre de la novel·la al cinema.
Emili Teixidor va publicar Pa negre (Columna) l’any 2004 i es tracta d’una novel·la que barreja tocs autobiogràfics i de ficció, situada als primers anys de la postguerra a Catalunya.
Pa negre narra la vida de l’Andreu, un noi de la Plana de Vic, en els anys més crus de la postguerra.Un bon dia, troba al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats volen carregar-li les morts al seu pare, però ell, per ajudar-lo, intenta esbrinar qui els va matar. A partir d’aquest incident comença una història plena de secrets, enveges, fam, humiliació i repressió.
El seu pare, home amb ideals republicans, ha estat empresonat per roig, i la seva mare, que ara treballa en una fàbrica, el confia a uns parents que viuen a pagès. Emili Teixidor recrea l’ambient rural de la Catalunya de postguerra.
 

Bardem també s’endú el Goya.Javier Bardem, nominat a l’Oscar, ha obtingut el Goya al millor actor protagonista per “Biutiful”Karra Elejalde ha estat el primer a recollir el seu Goya com a millor actor de repartiment per “También la lluvia”.
‘Buried’ s’ha emportat el premi al millor so i al millor guió original.
Els Goya també han guardonat  el documental Bicicleta, cullera, poma”, s’ha endut el Goya a la millor pel·lícula documental. La pel·lícula relata la lluita de l’expresident Pasqual Maragall contra l’Alzheimer.