OPINIÓ – ”Per Tutatis”, per Martí Gironell

Analitzem de la mà de l’escriptor i periodista ‘El menhir d’or’, la nova aventura d’Astèrix i Obèlix.

Fa poc més de quinze dies que és a les llibreries un nou àlbum d’Astèrix i Obèlix. Però ”El menhir d’or” no és un àlbum qualsevol de René Goscinny i Albert Uderzo.

Aquesta aventura dels irreductibles gals, protagonitzada pel sofert bard Assegurançatòrix, es va publicar per primera vegada el 1967 en format de llibre-disc.

Ara, cinquanta-tres anys després, ”El menhir d’or” veu la llum en format àlbum envernissat i rejovenit però sense perdre ni un fil de la seva potència original. A més, hi trobareu un codi QR que us permet descarregar la versió àudio amb veus i música excepcionals (com la d’en Pep Anton Muñoz, per exemple) que encara us farà xalar més d’una lectura apassionant d’un relat que ens porta un cop més del poblat envoltat pels campaments romans de Petibònum, Aquàrium, Laudànum i Babaòrum.

Quan et capbusses a ”El menhir d’or” connectes amb tot aquell univers que ens és tan proper sobretot, un cop més, per la lloable feina de la traducció-interpretació catalana de Daniel Cortés Coronas. Que sempre hàgim simpatitzat tant amb el tarannà d’aquests gals que resisteixen les forces d’ocupació romanes, no és en va.

En aquest nou àlbum, la lletra d’algunes de les cançons que els bards participants en el concurs interpreten són delicioses. Fonogràfix entona al bell mig del bosc del carnuts Armoricana, no ploris més permi; Tocadix canta Si fos ric com en Crassus- una versió molt lliure de If i was a richman- i Llibredix ens delecta amb La gal·la espina. “Som i serem de terra gal·la tant si es vol com si no es vol, que som els més tocats de l’ala, sota la capa del sol…” I l’estrella del concurs, Assegurançatòrix sorprèn amb “El meu avi va anar a Alèsia, però ningú no en vol parlar…”

No us vull aixafar més la guitarra. No vull fer-vos espòilers. Correu a la llibreria que tingueu més a prop per retrobar-vos amb Astèrix i Obèlix i viureu una altra aventura. Aquest cop serà diferent. Creieu-me! No cal cap poció per deixar-se seduir per la màgia dels llibres.

La fórmula que atresora aquesta nova aventura gal·la és ben senzilla, per Tutatis, consisteix a llegir, mirar i escoltar!


Martí Gironell és periodista i escriptor.

Ha publicat les novel·les ‘La força d’un destí’ (Premi Ramon Llull), ‘Strappo’, ‘L’arqueòleg’, ‘El primer heroi’  ‘L’últim abat’, ‘La venjança del bandoler’ (Premi Nèstor Luján) i ‘El pont dels jueus’. A finals d’agost publicarà ‘Paraula de jueu’ la continuació d’El pont dels jueus’.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here