Opinió: Les rutes literàries, una altra lectura per Maria Carme Roca

La bona acceptació i èxit de les rutes literàries fa pensar que és una activitat que es va consolidant èntre molts lectors i escriptors. La Setmana del Llibre en Català ha estat un any més un bon exemple.

Maria Carme Roca 660pxDes de fa uns anys, que ha anat creixent l’interès per passejar pels escenaris de les novel·les que hem llegit o les que tenim pendents de lectura. De vegades, el que volem és fer una ruta literària només pel plaer de descobrir aspectes, detalls que no coneixíem prou i dels que, tal vegada, captarem instantànies fotogràfiques. O tot plegat alhora.

Sovint són itineraris d’indrets que ens són propers, fins i tot molt, però que quan els tornem a visitar ens permeten fer descobertes de tota mena: històriques, artístiques, urbanístiques… diverses disciplines, doncs, de bracet. Només caldrà que obrim ulls i parem orelles amb curiositat.

Una mostra de la gran acceptació i èxit de les rutes literàries és la que enguany ens ha ofert “La Setmana del Llibre en Català” amb vint-i-nou itineraris per Barcelona. La majoria d’ells a prop del recinte de la catedral on se celebrava La Setmana, pel barri gòtic, el barri de Ribera, l’Eixample…
La riquesa històrica de Barcelona fa possible seguir la seva evolució en el decurs dels segles de la seva existència. I tenim la sort que encara en queden vestigis, perquè ens en puguem fer la idea in situ, en viu i en directe.

A través de l’argument d’una novel·la i dels seus personatges literaris, tant els reals com els de ficció, hem pogut reviure èpoques passades i d’altres que ens són més contemporànies. La varietat ha estat servida:  Amb Miquel Esteve i La fi dels secrets (Ediciones B) hem anat al segle XIV on mentre el poble ras pateix les seqüeles de la pesta, els habitants del call s’enriqueixen amb els seus “prests”. Amb El llegat de la serp, de Jessica Cornwell (Edicions 62) hem viscut un thriller a la Barcelona medieval.

De la mà de Maria Nunes hem recorregut els indrets de La trampa, de Teresa Juvé (Ed. Meteora), una barreja de novel·la històrica i relat detectivesc ambientada a finals del segle XVI. Amb El Barri del sorral, de Begoña Garcia Carteron, una novel·la ambientada a meitat del segle XVIII, hem assistit al naixement del barri de la Barceloneta. Algun dels itineraris quedaven més allunyats del centre com és el cas del que va oferir Tània Juste a l’hospital de Sant Pau (L’hospital dels pobres, Ed. Columna). L’itinerari de Jordi Llobregat ens va traslladar a 1888 durant la primera exposició universal amb El secreto de Vesalio. Guillem Martí, amb Cremeu Barcelona, ens va brindar una ruta de records que ens va dur al gener del 39 del segle passat abans que l’exèrcit rebel entrés a Barcelona. “Hilari Soler, detectiu a la Barcelona dels anys 60” va ser la proposta de Jordi Sierra i Fabra, una ruta per la Barcelona en ple franquisme (L’ombra del sabre, Ed. Amsterdam). Sebastià Bennassar, amb  Nocturn de Sant Felip Neri ens va oferir el retrat de la Barcelona actual, una condemna absoluta a qualsevol guerra passada o per venir (Ed. Meteora) I jo mateixa amb La merla blava (Ed. La Galera) vaig recrear a través d’una novel·la d’aventures la Barcelona devastada i oprimida després de la guerra de successió.

A més de les novel·les, altres itineraris van fer recorreguts per la ciutat vella a partir de llibres que ens conviden a descobrir la Barcelona primigènia, el quarter de Sant Pere  o indrets concrets com l’arxiu diocesà del palau episcopal. A través de les rutes programades dins de La Setmana del Llibre en Català vam poder observar la ciutat des de molts punts de vista: La Barcelona maçònica, la jueva, en femení, de resistència, la satírica, l’assetjada, la gormanda, la modernista, la rebel… Així com itineraris que combinaven paisatge, esport i història. O la ruta de TriviaCat amb preguntes i curiositats.

Però no caldrà que esperem una nova edició de La Setmana, perquè de rutes literàries se’n fan tot l’any, una activitat plenament consolidada que gaudeix del vist-i-plau dels lectors.

 

MARIA CARME ROCA
https://twitter.com/MCarmeRocaCosta