Rècord de participació amb 846 obres presentades al guardó literari més ben dotat econòmicament.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya serà l’escenari aquest dissabte 15 d’octubre del lliurament de la 71a edició del premi Planeta durant el transcurs del tradicional sopar literari.

L’any 2021 el Premi planeta va presentar la gran novetat de dotar econòmicament el guardó en un milió d’euros per l’obra guanyadora i 200.000 euros per la finalista.

La gran sorpresa de la nit va ser el nom de la guanyadora, Carmen Mola i la revelació que sota la idenditat de la suposada professora d’institut madrilenya, s’amagaven el trident de guionistes: Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero.

El Planeta 2022 ha comptat amb més participació que mai i ha batut un nou rècord amb 846 obres presentades, la majoria procedents d’Epanya, amb 405 obres, però també d’altre països d’Amèrica del Sud amb 224, Amèrica del Nord amb 82, l’Amèrica Central amb 35, la resta d’Europa amb 23 i Àsia amb 4.

Rosa Regàs i el president del Grupo Planeta, José Crehueras

El jurat d’aquest any està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López.

El president del Grupo Planeta, José Crehueras ha demanat en la roda de premsa celebrada a Casa Llotja de Mar de Barcelona, més ajuts de les administracions al sector del llibre “que estiguin més  a prop del món del llibre”, per crear plans de foment de la lectura i més suport a les llibreries, tenint en compte que set de cada deu lectors comprem llibres a les llibreries”.

Crehueras també ha assenyalat que el sector del llibre s’està recuperant després de la pandèmia amb un índex de lectura del 66%, una xifra que arriba al 77% en el cas dels més joves (infantil i preadolescents), segons dades de la Federació Espanyola d’Editors.

En els darrers temps ha incrementat les vendes de llibres de ficció, principalment de còmic, de poesia i de ciència-ficció, influenciada sobretot per l’aparició de sèries de televisió.

Pel que fa a les novel·les presentades enguany, Juan Eslava Galán, membre del jurat ha comentat que “S’ha notat un davallada de novel·les amb temes costumistes i de la Guerra Civil, davant d’un creixement de novel·la històrica i novel·la negra”.

També ha avançat que entre les novel·les finalistes s’ha incrementat obres que tracten sobre “l’apoderament de la dona”.

El premi Planeta 2022 havia presentat les 10 novel·les finalistes, però finalment són 9, perquè la novel·la ‘La niña del castillo de los almendros en flor‘, de Fernando Preto Rodríguez ja havia estat autoeditada en una plaforma l’any 2021 incomplia les bases del guardó al no ser originial ni inèdita.

Finalment les nou novel·les finalistes són; “El avionazo, una historia de Frida y Marilyn‘, de José Manuel Mata Muñoz;  ‘Plumas y arena’, de Álex Oneida (pseudònim);  ‘Magdalena, la mirada del corazón’, de Ho Hanan (pseudònim); ‘El amante de mi mujer’, de Gabriela Hausmann (pseudónim);  ‘A más de siete mil kilómetros’, de Alma Browncross (pseudònim); ‘La ciudad de las ilusiones’, de Manuel Millán Sánchez;  ‘Río arriba’, de Hoja de fresno (pseudònimo); ‘Las debilidades del Führer. Historia de una raza: los pastores alemanes’, de Iñaki Carrera (pseudònimo) i ‘El arpista’, de David Galindo Martínez.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here