L’última supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück mor als 103 anys

Filla de pagesos d’un petit poble del Priorat, Els Guiamets, Neus Català, tenia  vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Llavors va decidir ajudar a la causa  republicana i  es va fer responsable sanitària d’una colònia de 182 nens. Després vindria l’exili a França, on es va enamorar í va col·laborar amb la Resistència…
Més tard va ser capturada per les SS  i deportada als camps de Ravensbrück i Holleischen.

L’escriptora Carme Martí  va explicar la seva vida a  la novel·la ‘Un cel de plom’ Amsterdam Llibres on s’aboquen tots els records d’una vida marcada per la lluita i la supervivència.
Neus Català va sobreviure a l’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes.

“envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola a la vegada que em sabia acompanyada. en la nostra immensa solitud ens teníem les unes a les altres.”

Un cop alliberada del camp de concentració  va prometre no oblidar i ara als noranta-sis anys es manté fidel a aquella promesa.

Anys més tard de la publicació de la novel·la va ser adaptada al tetare sota la direcció de Rafel Duran i dramatúrgia de Josep Maria Miró amb la interpretació de l’actiu Mercè Arànega.  També destaca el llibre “Neus Català: memòria i lluita” escrit per Elisenda Belenguer Mercadé i les entrevistes realitzades per Montserrat Roig que va ser la primera en donar a conèixer el testimoni de Neus Català.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here